Rybářský rozcestník

Koruška

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Je to malá, poloprůsvitná rybka. Obvykle se smaží v celku. Konzumuje se i s kostmi. Maso kurušky je mnohem chutnější než maso šprota. Žije v Baltském moři a kolem britských ostrovů; odlišný typ se loví v zálivu svatého Vavřince.

Koruška - více rybek na bílém podkladě

Jiný název

Řepacha, koruška evropská, koruška mořská

Rozpoznávací znaky

Štíhlá rybka velká 15-25 cm a váze do 50 g. Její tělo je ze stran jen málo zploštělé, průhledné s dlouhou hlavou a špičatým rypcem. V podélné řadě má 60-65 malých, jemných, snadno opadávajících šupin. Postranní čára končí nad prsními ploutvemi. Široká ústa dosahují až k zadnímu okraji očí, dolní čelist delší než horní. Z osobitých znaků je třeba jmenovat právě tuto mohutnou spodní čelist přesahující horní a dávající tlamce postavení horní. Patro opatřeno silnými zuby, radličná kost pokřivená s několika velmi dlouhými, hákovitými zuby.

Výskyt

Obývá jak pobřežní oblasti moří, tak některá jezera. Vyskytuje se od Biskajského zálivu až po jižní Norsko; irské a anglické pobřeží; Severní a Baltské moře; vyskytuje se i ve větších jezerech, např. v Anglii a v oblasti kolem Baltu.

Obecně

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Ve třetím roce většina korušek hyne a jenom některé dosahují až 8 let stáří. Živí se drobnou potravou, planktonem, později drobnými rybkami i vlastními potomky. Místy, kde je hromadně ve velkém množství při tahu do řek lovena, má hospodářský význam.

Na trhu se dá koupit v zimě, nejčastěji se smaží.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím