Rybářský rozcestník

Koruška

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Je to malá, poloprůsvitná rybka. Obvykle se smaží v celku. Konzumuje se i s kostmi. Maso kurušky je mnohem chutnější než maso šprota. Žije v Baltském moři a kolem britských ostrovů; odlišný typ se loví v zálivu svatého Vavřince.

Koruška - více rybek na bílém podkladě

Jiný název

Řepacha, koruška evropská, koruška mořská

Rozpoznávací znaky

Štíhlá rybka velká 15-25 cm a váze do 50 g. Její tělo je ze stran jen málo zploštělé, průhledné s dlouhou hlavou a špičatým rypcem. V podélné řadě má 60-65 malých, jemných, snadno opadávajících šupin. Postranní čára končí nad prsními ploutvemi. Široká ústa dosahují až k zadnímu okraji očí, dolní čelist delší než horní. Z osobitých znaků je třeba jmenovat právě tuto mohutnou spodní čelist přesahující horní a dávající tlamce postavení horní. Patro opatřeno silnými zuby, radličná kost pokřivená s několika velmi dlouhými, hákovitými zuby.

Výskyt

Obývá jak pobřežní oblasti moří, tak některá jezera. Vyskytuje se od Biskajského zálivu až po jižní Norsko; irské a anglické pobřeží; Severní a Baltské moře; vyskytuje se i ve větších jezerech, např. v Anglii a v oblasti kolem Baltu.

Obecně

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Ve třetím roce většina korušek hyne a jenom některé dosahují až 8 let stáří. Živí se drobnou potravou, planktonem, později drobnými rybkami i vlastními potomky. Místy, kde je hromadně ve velkém množství při tahu do řek lovena, má hospodářský význam.

Na trhu se dá koupit v zimě, nejčastěji se smaží.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím