Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Je to malá, poloprůsvitná rybka. Obvykle se smaží v celku. Konzumuje se i s kostmi. Maso kurušky je mnohem chutnější než maso šprota. Žije v Baltském moři a kolem britských ostrovů; odlišný typ se loví v zálivu svatého Vavřince.
Řepacha, koruška evropská, koruška mořská
Štíhlá rybka velká 15-25 cm a váze do 50 g. Její tělo je ze stran jen málo zploštělé, průhledné s dlouhou hlavou a špičatým rypcem. V podélné řadě má 60-65 malých, jemných, snadno opadávajících šupin. Postranní čára končí nad prsními ploutvemi. Široká ústa dosahují až k zadnímu okraji očí, dolní čelist delší než horní. Z osobitých znaků je třeba jmenovat právě tuto mohutnou spodní čelist přesahující horní a dávající tlamce postavení horní. Patro opatřeno silnými zuby, radličná kost pokřivená s několika velmi dlouhými, hákovitými zuby.
Obývá jak pobřežní oblasti moří, tak některá jezera. Vyskytuje se od Biskajského zálivu až po jižní Norsko; irské a anglické pobřeží; Severní a Baltské moře; vyskytuje se i ve větších jezerech, např. v Anglii a v oblasti kolem Baltu.
Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Ve třetím roce většina korušek hyne a jenom některé dosahují až 8 let stáří. Živí se drobnou potravou, planktonem, později drobnými rybkami i vlastními potomky. Místy, kde je hromadně ve velkém množství při tahu do řek lovena, má hospodářský význam.
Na trhu se dá koupit v zimě, nejčastěji se smaží.