Rybářský rozcestník

Koruška

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Je to malá, poloprůsvitná rybka. Obvykle se smaží v celku. Konzumuje se i s kostmi. Maso kurušky je mnohem chutnější než maso šprota. Žije v Baltském moři a kolem britských ostrovů; odlišný typ se loví v zálivu svatého Vavřince.

Koruška - více rybek na bílém podkladě

Jiný název

Řepacha, koruška evropská, koruška mořská

Rozpoznávací znaky

Štíhlá rybka velká 15-25 cm a váze do 50 g. Její tělo je ze stran jen málo zploštělé, průhledné s dlouhou hlavou a špičatým rypcem. V podélné řadě má 60-65 malých, jemných, snadno opadávajících šupin. Postranní čára končí nad prsními ploutvemi. Široká ústa dosahují až k zadnímu okraji očí, dolní čelist delší než horní. Z osobitých znaků je třeba jmenovat právě tuto mohutnou spodní čelist přesahující horní a dávající tlamce postavení horní. Patro opatřeno silnými zuby, radličná kost pokřivená s několika velmi dlouhými, hákovitými zuby.

Výskyt

Obývá jak pobřežní oblasti moří, tak některá jezera. Vyskytuje se od Biskajského zálivu až po jižní Norsko; irské a anglické pobřeží; Severní a Baltské moře; vyskytuje se i ve větších jezerech, např. v Anglii a v oblasti kolem Baltu.

Obecně

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Ve třetím roce většina korušek hyne a jenom některé dosahují až 8 let stáří. Živí se drobnou potravou, planktonem, později drobnými rybkami i vlastními potomky. Místy, kde je hromadně ve velkém množství při tahu do řek lovena, má hospodářský význam.

Na trhu se dá koupit v zimě, nejčastěji se smaží.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím