Rybářský rozcestník

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

feeder-krmitko-mikroboilie-gumafeederovákripovacímethodočko-feederovákapr-guma-feeder2kapr-guma-feedermethodmethodplotice-labe-feederkripovacímirkokapr-guma-3návazce-feeder

Feederové gumy využíváme tedy tehdy, pokud chceme zjemnit celou sestavu, ale bojíme se, že nám můžeš na háčku skončit i větší ryba a námi zvolený návazec by její váhu nemusel vydržet. Montáže s feederovou gumou se velmi hodí například při chytání z brzkého jara, kdy ryby jsou až přehnaně opatrné a proto musíme naše montáže opravdu hodně zjemnit, aby jsme nějakou tu rybku přesvědčili k záběru. Já osobně ji využívám nejen z jara, ale také vždy, když ryby prostě nechtějí brát. Zjemněním celé montáže většinou dokáži přemluvit alespoň drobnější rybky k záběru a feederová guma mě pomáhá v momentě, kdy se na můj malý háček a drobnou nástrahu připlete větší ryba. Například mírový kapr již dokáže utrhnout kdejaký slabší návazec určený na lov drobnějších bílých ryb jako plotic, cejnů…

Klasika, feederová guma, návazec se špendlíkem a mikroboilie….

Zatím jsem zmínil jen hlavní důvod, proč zvolit návazec s feederovou gumou. Ale kdo vyzkoušel si potahat pár ryb na gumě, pak ví, že je to také pěkná zábava. Jejich výpady jsou trochu jiné, rybář s jemnějším prutem úplně cítí, jak se ryba snaží uplavat od místa, kde nasála nástrahu a guma ji pustí jen kousek, pak ji opět přitáhne zpět. Například v kombinaci s feederovým prutem je chytání s feederovou gumou opravdu velká zábava. Prostě držíte prut, čekáte, až se ryba mírně unaví, pak ji pomalu začnete přitahovat ke břehu. Vlastně je to hodně podobné, jako při chytání s bičem a gumou, nebo i s dlouhou děličkou na konci s amortizérem.

Feeder gumy se prodávají v různých průměrech a také nosnostech, buď navinuté na kulatých cívkách o délce většinou 10 metrů. Existují však již navázané s očky na obou stranách. Také se dají koupit feederová method krmítka, jejichž součástí je také feeder guma.

Na začátek bych radil koupit si gumu již navázanou i s očky a pokud vám bude vyhovovat chytání s těmito návazci, jejichž součástí je i feederová guma, pak má smysl koupit gumy v metráži a navazovat si je dle svých potřeb sami. Existují speciální uzly na vytvoření oček na feederových gumách, já osobně ale preferuji používání krimpů a krimpovacích kleští, které využiji nejen při vytváření návazců s feederovou gumou, ale také například při uvazování návazců z fluorocarbonu.

Další možnost použití feederové gumy, spolu s method feeder krmítkem….

Právě v tento čas, tedy z jara jsou montáže s feederovou gumou pro mě nepostradatelnou součástí mé rybářské bižuterie. Pokud použiji feederovou gumu v návazci, mohu si dovolit opravdu hodně zjemnit celou koncovou montáž. Při lovu kaprů používám tenké vlasce s opravdu malými háčky a jehlou umístěnou na přívěsu háčku. Mikro boilie si vezme jak opatrný kapr, tak i plotice cejni a další drobotina. Další možností je využívat mikroháčky uvázané na slabém návazci, na háček napíchnout jednoho nebo dva červíky, a to by bylo, aby nějaká ta bílá ryba nezabrala. 🙂 Hlavně z jara pak často využívám obalovací pastu, do které schovám mikroháček, vytvořím tak malou kuličku nebo kapku, kterou si také rádi nasají jak drobné ryby, tak i kapři kolem 50 cm, které, díky feederové gumě, máte velkou šanci vytáhnout z vody i když budou urputně bojovat.

Guma si poradí i s rozdováděnými kapry….

A na závěr poslední rada. Nebojte se gumy, že se vám přetrhne! Kvalitní feederové gumy vydrží to stejné jako vlasce či pletenky. Prostě jen si musíte zvolit správný průměr a nosnost, jako ostatně u každého jiného návazce. Rozhodně ale doporučuji si nějakou tu montáž s feederovou gumou uvázat a vyzkoušet. Možná vás chytání s feederovou gumou dostane stejně, jako mě a to jsem několik let váhal, než jsem ji poprvé navázal do montáže. Od té doby ji ale využívám pravidelně a s velkou oblibou.

Důležité odkazy k tématu:

Autor textu i fotografií: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.