Rybářský rozcestník

Třeboňská rybí polévka s hrachem

Starý recept třeboňských rybářů z počátku 20. století. Jedná se o polévku připravenou z odřezků z kapra, máčeného hrachu, zeleniny a koření, servírovanou s rohlíkovými krutonky opečenými na sucho na pánvi.

2 náročnost
80 minut
+ doba máčení hrachu  
Třeboňská rybí polévka s hrachem
  • odřezky z kapra (hlava, ploutve, část ocasu)
  • 250 g vařeného hrachu
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks housky
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkve
  • 1,5 l vody + voda na uvaření hrachu
  • nové koření
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Den předem namočený hrách uvaříme do měkka
    2. Hlavu, odřezky, ocas zalijeme 1,5 l vody, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, vaříme 45 minut
    3. Vývar scedíme, maso zbavíme kostiček, vrátíme do vývaru, rovněž nakrájenou zeleninu
    4. Hrách scedíme, propasírujeme pře síto, nebo rozemeleme v robotu, přidáme do rybího vývaru, který tak zahustíme
    5. Polévku prohřejeme, ochutíme utřeným česnekem, přisolíme, opepříme.

    Doporučení

    Podáváme s kostičkami na sucho opečené housky, posypeme petrželkou.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….