Rybářský rozcestník

Francouzský rybí vývar s knedlíčky

Jednoduchá rybí polévka z francouzské kuchyně, která zahřeje a také skvěle chutná!

2 náročnost
70 minut
Francouzský rybí vývar s knedlíčky
Francouzský
  • 250 g kapřího masa
  • 2 ks kapří hlavy a odřezky
  • 2 ks stroužky česneku
  • 10 ks zrnek celého pepře
  • 1 ks petržel
  • 1 ks pórek
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 1 snítka petrželky
  • 1 snítka libečku
  • 2-2,5 l vody
  • nasekaná petrželka
  • citronová šťáva
  • muškátový květ
  • olivový olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí hlavy, odřezky a rybí maso zalijeme vodou, přidáme celou mrkev, petržel, nakrájený pórek, snítky libečku, petrželky, a celý pepř, osolíme a vaříme na mírném plameni 1 hodinu
    2. Vývar scedíme přes plátýnko, rybí maso dáme stranou, necháme vychladnout
    3. Z masa odstraníme kosti, vidličkou rozmělníme, přidáme vejce strouhanku, ochutíme muškátovým květem, pepřem, solí, směs promícháme a z husté kaše uděláme kuličky, které vhazujeme do vroucího čirého vývaru, knedlíčky jsou uvařené po 5 minutách
    4. Horký vývar ochutíme lžící olivového oleje, lžící citronové šťávy a utřeným česnekem
    5. Horkou polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

    Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

    Ryby mořské, jejich dělení

    Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím