Jednoduchý, ale přitom chutný bramborový salát vhodný jako příloha také k pečeným, smaženým, grilovaným, ale i jinak upraveným rybám.
2 náročnost
50 minut
+ doba odležení
Jednoduchý přílohový bramborový salát
Rozpis na 4 porce:
1 kg brambor
2 lžíce nasekané petrželové natě
2 ks cibule
voda
pepř
ocet
olej
sůl
Příprava
Brambory ve slupce uvaříme v mírně oslené vodě na skus, nesmí se rozpadat!, vodu slijeme a necháme je okapat
Brambory oloupáme, nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme je a zalijeme olejem smíchaným s octem
Nakonec do brambor přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, nasekanou petrželovou nať, vše promícháme, okořeníme pepřem, případně ještě mírně dosolíme a necháme v lednici chvíli odležet.
Doporučení
Salát lze ještě doplnit o kousky sýra, případně o další suroviny.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
K přípravě lze použít sladkovodní i mořské ryb. Základ pokrmu tvoří vykostěné filety rybího masa, přičemž svalové kůstky se rozemelou. V receptu na fotografii je použit vykostěný kapr.
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.