Rybářský rozcestník

Výroba boilies z krmítkové směsi

Boilies si můžeme v domácích podmínkách vyrobit již z hotových směsí, nebo si směs na koule můžeme sami připravit. Jedna z možností je pak na boilies směs použít hotovou krmítkovou směs. Hodně vám to ulehčí práci a krmítkové směsi mají tu výhodu, že mají již od výrobce namíchaný ideální poměr všech složek, co ryby milují.

2 náročnost
180 minut
+ doba sušení  
výroba
  • Na 1 kg suché krmítkové směsi:
  • 10 ks vajec
  • dle potřeby tekutá složky: oleje, posilovače, dipy, tekutá potrava...
  • voda na uvaření boilies
  • (potravinářské barvivo)
  • Příprava

    1. Krmítkovou směs prosijeme přes sítko s malými oky, jde nám o to, aby se boilies, při rolování, nerozpadaly.
    2. Do krmítkové směsi zamícháme další suché posilovače (různé moučky, práškové dipy…).
    3. Vejce rozšleháme, zapracujeme do nich tekuté složky (aromata, oleje…), které chceme přidat do boilies hmoty.
    4. Do rozmíchané tekuté složky, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a to tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky.
    5. Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokračujeme tak dlouho, až je těsto tuhé.
    6. Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo.
    7. Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit rollball, což je forma na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce.
    8. Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně vroucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hrnec, kde se dá uvařit větší množství boilies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velikosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte.
    9. Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilies, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.
    10. Hotové boilies vydrží 2-3 dny v prodyšném saku pěkně čerstvé, jinak boilies skladujeme v suchu a temnu, buď v dózách, nebo sáčcích se zipem, nebo koule můžeme zamrazit.

    Nejčtenější články

    Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

    Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…

    3. Mistrovství světa v muškaření v kategorii žen a 9. Mistrovství světa v muškaření v kategorii masters (veteránů)

    Jihočeský územní svaz a Český rybářský svaz si dovolují pozvat sportovní rybáře na jeden z nejvýznamnějších muškařských závodů na světě, který se bude konat na jihočeských revírech od 19.–25. května 2024.

    Report jarní závody Záhorská

    Vážení přátelé, rybářky, rybáři – KAMARÁDI. Dovolte, abychom Vás informovali o prvních kladrubských závodech v roce 2024 na nádrži Záhorské. Na sobotu byl naplánován závod pro dospělé a na neděli závod pro „malé“ rybářky a rybáře…