Rybářský rozcestník

Výroba boilies z krmítkové směsi

Boilies si můžeme v domácích podmínkách vyrobit již z hotových směsí, nebo si směs na koule můžeme sami připravit. Jedna z možností je pak na boilies směs použít hotovou krmítkovou směs. Hodně vám to ulehčí práci a krmítkové směsi mají tu výhodu, že mají již od výrobce namíchaný ideální poměr všech složek, co ryby milují.

2 náročnost
180 minut
+ doba sušení  
výroba
  • Na 1 kg suché krmítkové směsi:
  • 10 ks vajec
  • dle potřeby tekutá složky: oleje, posilovače, dipy, tekutá potrava...
  • voda na uvaření boilies
  • (potravinářské barvivo)
  • Příprava

    1. Krmítkovou směs prosijeme přes sítko s malými oky, jde nám o to, aby se boilies, při rolování, nerozpadaly.
    2. Do krmítkové směsi zamícháme další suché posilovače (různé moučky, práškové dipy…).
    3. Vejce rozšleháme, zapracujeme do nich tekuté složky (aromata, oleje…), které chceme přidat do boilies hmoty.
    4. Do rozmíchané tekuté složky, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a to tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky.
    5. Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokračujeme tak dlouho, až je těsto tuhé.
    6. Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo.
    7. Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit rollball, což je forma na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce.
    8. Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně vroucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hrnec, kde se dá uvařit větší množství boilies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velikosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte.
    9. Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilies, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.
    10. Hotové boilies vydrží 2-3 dny v prodyšném saku pěkně čerstvé, jinak boilies skladujeme v suchu a temnu, buď v dózách, nebo sáčcích se zipem, nebo koule můžeme zamrazit.

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!