Rybářský rozcestník

Uzený tolstolobik (tolstolobec)

Jedna z nejlepších tepelných úprav tolstolobiků nebo tolstolobců a to uzením. Tento recept je na uzení za horka a za sucha.

3 náročnost
90 minut
+ 2 hodiny marinování  
  • 2-3 kg tolstolobika nebo tolstolobce
  • 2 ks celé hlavy česneku
  • sůl
  • Příprava

    1. Tolstolobika nebo tolstolobce nakrájíme na podkovy, pak ho důkladně nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, a necháme 2 hodiny marinovat
    2. Udírnu rozehřejeme na 50 °C, porce ryby zavěsíme na provázky tak, aby provázek byl veden pod žeberními kostmi, a dáme do udírny
    3. Udíme, přičemž zvedáme teplotu velmi pomalu na 70-80 °C, což by mělo trvat zhruba 1 hodinu, po hodině držíme teplotu udírny na 80 °C a rybí maso udíme dalších 20 minut.

    Poznámka

    Články o uzení ryb najdete zde: Uzení ryb.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Pozvánka na závod Neratovický sumec 2022

    Místní organizace Neratovice zved na rybářský závod „Neratovický sumec 2022“, který se koná 23. – 25. 9. 2022 na revíru Labe 16M – Mlékojedy pískovna….