Porce osoleného, pepřem okořeněného candáta povařené v rybím vývaru.
1. Očištěné, pod tekoucí vodou opláchnuté porce candáta osolíme a okořeníme pepřem
2. Maso zalijeme do dvou třetin rybím vývarem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut
3. Jednotlivé porce candáta upravíme na talířích, přelijeme rozpuštěným máslem a zdobíme snítky petrželky.
Z rybího vývaru můžeme připravit různé typy teplých omáček, které pak přeléváme přes rybí maso místo rozpuštěného másla. Skvělá je omáčka rajčatová, cibulová nebo sýrová.
Omáčky připravíme jednoduchým způsobem; na orestovanou cibulku nalijeme vývar, který pak doplníme o nakrájená rajčata nebo nastrouhaný sýr, chvíli vše povaříme, dochutíme solí a pepřem. Rajčatovou omáčku můžeme ještě ochutit cukrem a bobkovým listem s novým kořením, sýrovou zase smetanou. Zahušťujeme hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody nebo solamylem.