Rybářský rozcestník

Nadívaný candát

V celku upečený candát, naplnění směsí z povařeného rybího masa, nastrouhané zeleniny, kostiček uzeného masa a dalších ingrediencí.

3 náročnost
90 minut
  • 1,2-1,5 kg candáta
  • 50 g slaniny
  • 10 g hladké mouky
  • citronová šťáva
  • rybí vývar
  • sůl
  • Na nádivku:
  • 500 g jiného rybího masa
  • 100 g másla
  • 80 g uzeného masa (bůček, plecko)
  • 40 g mrkve
  • 20 g sardelové pasty
  • 20 g celeru
  • 10 g nasekané petrželky
  • 2 ks den staré housky
  • 1 ks cibule
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného candáta otevřeme ve hřbetu, vyjmeme páteř a vzniklým otvorem rybu vykucháme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou
    2. Jiné rybí maso vykostíme, umeleme, přidáme housky máčené v mléce, očištěnou, nastrouhanou cibuli a zeleninu, nasekanou petrželku, sardelovou pastu a na drobné kostičky nakrájené uzené maso
    3. Vše osolíme, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a promícháme s rozpuštěným máslem
    4. Připravenou rybu směsí naplníme, sešijeme a zvolna na plátcích slaniny asi 50 minut dusíme, zaklopenou, v troubě vyhřáté na 180-190 °C
    5. Na posledních 15 minut nadívaného candáta odklopíme, během pečení maso přeléváme rybím vývarem
    6. Upečenou rybu vytáhneme z pekáče, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vývar, povaříme a dochutíme citrónovou šťávou, případně solí
    7. Upečeného candáta dáme na mísu a přelijeme připravenou omáčkou z výpeku.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím