Kapr připravený tzv. „na černo“, tedy povařený s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi.
1. Kapra zabijeme, krev zachytíme do nádoby, vnitřnosti vybereme a kapra vypláchneme octem
2. Rybu naporcujeme, osolíme a necháme chvíli odležet
3. Na sádle osmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme koření, omytou citrónovou kůru, zalijeme půl litrem horké vody a osolíme
4. Do vroucího základu vložíme připravené porce kapra a zvolna jej vaříme do měkka
5. Uvařené porce opatrně vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, do základu přidáme nastrouhaný perník, černé pivo, švestková povidla nebo sušené švestky, kapří krev s octem a vše důkladně provaříme
6. Provařenou omáčku ochutíme červeným vínem, cukrem, citrónovou šťávou a přecedíme ji přes jemné sítko na kapří maso
7. Nakonec přidáme oprané rozinky a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle.