Rybářský rozcestník

Čirý rybí vývar s treskou

Recept z francouzské kuchyně na silný rybí vývar s kousky tresky, která se vaří ve víně s vodou spolu se zeleninou a kořením.

2 náročnost
70 minut
ČirýČirýČirý
  • 500 g filet z tresky
  • 0,5 l bílého suchého vína
  • 0,5 l vody
  • 2 lžičky koření na ryby
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórek
  • 1 ks mrkev
  • bílý pepř
  • petrželka
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety tresky vložíme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na menší kousky, bobkový list, koření na ryby, sůl. Zalijeme vínem a vodou, vaříme, na mírném ohni, 1 hodinu, vývar se nesmí prudce vařit, jen probublávat.
    2. Potom vývar slijeme přes jemné sítko, aby zůstal čirý, klidně i 2x.
    3. Tresku rozebereme na lupínky, vývar ochutíme solí, bílým pepřem, zeleninu a koření vyhodíme.
    4. Do talířů vložíme lupínky tresky, přidáme nasekanou petrželku a zalijeme vařícím vývarem.

    Doporučení

    K polévce můžeme podávat bagetu.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.