Rybářský rozcestník

Vařený kapr po staročesku

Porce kapra uvařené v mírně osolené vodě, ochucené kmínem a lžičkou sekané petrželky, servírované posypané nahrubo nastrouhanou, osmaženou houskou a křenem, pokapané citrónovou šťávou.

2 náročnost
40 minut
  • 600 g kapra
  • 30 g másla
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 ks den staré housky
  • máslo na usmažení housky
  • strouhaný křen
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra vložíme od vroucí, mírně osolené vody, do níž jsme přidali lžičku kmínu a lžičku sekané petrželky
    2. Vaříme asi 15 minut, pak porce vyjmeme a urovnáme na míse
    3. Porce ryby posypeme nahrubo nastrouhanou a osmaženou houskou a křenem, pokapeme citrónovou šťávou
    4. Nakonec vše přelijeme rozpuštěným máslem.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím