Rybářský rozcestník

Kapr po staročesku

Ve výluhu z piva, vína a koření povařené porce kapra, servírované přelité omáčkou z kaparů, sardelové pasty, citronové šťávy, cibule a rybího vývaru. Recept je na 6 porcí.

2 náročnost
70 minut
  • 6 ks porcí očištěného kapra po 150-200 g
  • 1 ks větší cibule
  • 3/4 l černého piva
  • 1/4 l červeného vína
  • 1/4 l vody
  • kousek citronové kůry
  • asi 2 ks hřebíčky
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 lžičky sardelové pasty
  • 50 g cibule
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • šťáva z 1/2 ks citrónu
  • Na ozdobení: kolečka citrónu, petrželka
  • Příprava

    1. Očištěné porce kapra osolíme
    2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme oloupanou cibuli v celku, do které jsem zapíchli 2-3 ks hřebíčky, citronovou kůru a sůl, tak 10 minut povaříme
    3. Do základu vložíme připravené porce kapra a vaříme je mírným varem 16 minut, pak rybu vyjmeme, uchováme v teple, vývar necháme úplně vychladnout
    4. Připravíme si omáčku; na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní sardelovou pastu, promícháme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme procezeným studeným rybím vývarem, přidáme jemně usekané kapary, citronovou šťávu, podle chuti přisolíme a za občasného míchání omáčku asi 15-20 minut vaříme
    5. Uvařené porce masa upravíme na mísu a připravenou omáčkou je přelijeme, okraj mísy ozdobíme citrónem a petrželkou.

    Doporučení

    Příloha: vařené brambory nebo máslové noky.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím