Rybářský rozcestník

Slávky po námořnicku

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Tentokráte tu máme recept z Belgie. Připravte si pro Čechy netradiční slávky a pěkně po námořnicku. Původní název receptu: Moule a la Mariniere

2 náročnost
20 minut
Moule a la Mariniere – Slávky po námořnicku
  • Rozpis na 4 porce:
  • 2 kg slávek
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks červená cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce másla
  • 1 svazek plocholisté petržele
  • rozmarýn
  • tymián
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Do velkého hrnce nalejeme olej a česnek nasekaný nadrobno, ten zpěníme na oleji, přidáme červenou cibuli, čerstvý rozmarýn a tymián, chvíli restujeme
    2. Přidáme bílé víno, vhodíme slávky a přiklopíme pokličkou, dusíme maximálně 5 min, než se slávky otevřou – ty, které se neotevřou, vyhodíme!
    3. Přidáme větší množství nahrubo nasekané petrželky, zamícháme a můžeme podávat.

    Doporučení

    Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

    Více informací na: www.zrozeno.eu

    Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

    Poznámka

    O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

    Nejčtenější články

    Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

    Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

    Výroba zakrmovacího praku z petláhve

    Zakrmovací prak se používá především na dopravení koulí připravených z lepivé zakrmovací směsi na lovné místo. Je to šikovná pomůcka především pro kapráře. Dá se koupit, ovšem jeho cena je, ve většině rybářských obchodů, poměrně vysoká. Přitom se dá vyrobit téměř bez nákladů, jen z toho, co najdete doma.

    Jak nastražit tvrdé pelety na háček, které nemají dírku?

    Chytání na peletky je především u krátkodobého lovu ryb často úspěšnější, než na kuličky boilies, proto patří mezi oblíbené nástrahy. Ovšem jak je nastražit, když jsou moc tvrdé a nemají dírku, aby se mohly navázat na přívěs pod háček stejně, jako boilie koule?