Rybářský rozcestník

Rybí casserole

Casserole znamená francouzsky hrnec, pánev a nazývá se tak i pokrm, který se vaří v jednom hrnci, či pánvi. Jde o zapékanou směs, v tomto případě z rybího masa bez kostí, brambor, slaniny, zeleniny, žampionů….

2 náročnost
45 minut
rybí
  • 1 kg menších brambor
  • 500 g rybího masa bez kostí (sumec nejvhodnější, ale i treska)
  • 150 g žampionů
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 2 dl vody
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1 ks větší červená cibule
  • 1 ks větší mrkev
  • provensálské koření
  • snítka rozmarýnu
  • černý mletý pepř
  • olivový olej
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Ve hluboké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájenou slaninu, necháme zesklovatět.
    2. Přidáme oloupané menší brambory, větší překrojíme, špalíčky mrkve, podlijeme vodou, přilijeme víno, okořeníme provensálským kořením, přidáme snítku rozmarýnu, osolíme, přiklopíme, dusíme 15 minut na mírném plameni.
    3. Když brambory a mrkev začíná měknout, přidáme nakrájenou papriku, cibuli a žampiony, dusíme dalších 10 minut.
    4. Nakonec vložíme kostky rybího masa a sterilovaný hrášek, dusíme 5 minut.
    5. Na závěr casserole dochutíme solí, pepřem, posypeme nasekanou petrželkou a teplé podáváme.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Chce se vám na rybách na velkou? Řešíte Nerudovské, kde a kam s tím? :)

    Někdo by řekl, že to není žádný problém, prostě si dřepnu a je to. Ale kdo občas nechá svoji stopu v přírodě, moc dobře ví, že bez přípravy to není žádná sranda si pohodlně ulevit. Když vynechám komáry, hovada a další havěť, co má ráda bílé zadky, ani keře, rákos či traviny nám nedělají dobře, když si čupneme na nevhodné místo. To nemluvím o situacích, kdy rybaříme na místech, kde je prostě na nás ze všech stran vidět. Kde pak spočinout a v klidu si udělat to svoje?

    Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

    Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

    Rybaření v Norsku – základní výbava

    Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím