Rybářský rozcestník

Rybí casserole

Casserole znamená francouzsky hrnec, pánev a nazývá se tak i pokrm, který se vaří v jednom hrnci, či pánvi. Jde o zapékanou směs, v tomto případě z rybího masa bez kostí, brambor, slaniny, zeleniny, žampionů….

2 náročnost
45 minut
rybí
  • 1 kg menších brambor
  • 500 g rybího masa bez kostí (sumec nejvhodnější, ale i treska)
  • 150 g žampionů
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 2 dl vody
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1 ks větší červená cibule
  • 1 ks větší mrkev
  • provensálské koření
  • snítka rozmarýnu
  • černý mletý pepř
  • olivový olej
  • petrželka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Ve hluboké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájenou slaninu, necháme zesklovatět.
    2. Přidáme oloupané menší brambory, větší překrojíme, špalíčky mrkve, podlijeme vodou, přilijeme víno, okořeníme provensálským kořením, přidáme snítku rozmarýnu, osolíme, přiklopíme, dusíme 15 minut na mírném plameni.
    3. Když brambory a mrkev začíná měknout, přidáme nakrájenou papriku, cibuli a žampiony, dusíme dalších 10 minut.
    4. Nakonec vložíme kostky rybího masa a sterilovaný hrášek, dusíme 5 minut.
    5. Na závěr casserole dochutíme solí, pepřem, posypeme nasekanou petrželkou a teplé podáváme.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

    Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím