Rybářský rozcestník

Peletky z toustového sendviče (sendvičové nástrahy)

Úžasná jarní nástraha poslední záchrany. Ano, když jsou ryby v jarní ledové vodě netečné ke všemu, co jim nabízíte, zkuste toustový sendvič, tedy dva plátky toustového chleba slepené sladkým hustým dipem, z nich pak vylisované a pak vykrájené nástrahy jak na háček, tak pod něj na přívěs háčku.

1 náročnost
30 minut
+ doba ztuhnutí dipu a proschnutí plátů chleba  
dipdipdipstředinjekčnísendvičovésendvičovésendvičovétoustový
  • 2 ks plátky toustového chleba
  • 2-3 lžíce hustého dipu
  • váleček na rozválení toustového chleba
  • (dvě prkénka a vhodné závaží na zatížení sendvičů)
  • vhodná vykrajovátka (například ze stříkaček) nebo jen nůž
  • Příprava

    1. Dip dáme do lednice na 20-30 minut, aby nám ještě více ztuhnul.
    2. Plátky toustového chleba rozložíme na nějakou vhodnou rovnou plochu, na jeden rovnoměrně rozetřeme hustý dip a to i do krajů chleba, naneseme větší vrstvu, dipem nešetříme.
    3. Oba plátky k sobě přiložíme, zmáčkneme a necháme dip, aby se vpil do obou plátků toustového chleba.
    4. Tak po 10-15 minutách toustový chleba rozválíme pomocí válečku na těsto, druhou možností je zatížit sendvič nějakým rovným prknem, například prkénkem na krájení masa a opravdu hodně zatížit. Ovšem první varianta je rychlejší, u druhé je třeba nechat tousty zatížené i několik hodin.
    5. Z toustového chleba odkrájíme okraje, ty nevyhazujeme, budou se hodit do krmné směsi, z plátků pak vykrajujeme jednotlivé peletky buď klasickým nožem, nebo pomocí nějakých vhodných vykrajovátek. Hodí se vykrajovátka vyrobená z injekčních stříkaček nebo také některá vykrajovátka na vánoční pečivo.

    Doporučení

    Postup můžeme i obrátit, nejprve odkrájíme kůrky z toustů, pak je rozválíme válečkem, teprve potom naneseme dip. Ovšem do nestlačené střídky chleba dip lépe vsákne.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.