Rybářský rozcestník

Chlebové boilies vyrobené v domácích podmínkách

Vyrobit si doma boilies z chleba není nic těžkého, přitom stačí mít jen pár ingrediencí. Připravit si pak můžeme jak slanou, masovou variantu, tak tu sladkou. Jen prostě vyměníme posilovače a aromata. Pokud dodržíte postup a dobu sušení, podle této receptury vyrobené chlebové boilies vydrží u dna až dva dny, tedy pokud dříve neskončí v tlamě nějaké té ryby, což je velmi pravděpodobné.

2 náročnost
30 minut
+ doba sušení  
chlebovéchlebové
  • Na sladkou varinatu:
  • 1/4 ks bochníku den či dva starého chleba bez kůrky
  • 2 lžičky sladkého aroma (jahoda, ananas, vanilka, banán...)
  • 3 vrchovaté lžíce posilovače
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce oleje
  • trochu vody dle potřeby
  • Na slanou variantu
  • 1/4 ks bochníku den či dva starého chleba bez kůrky
  • 2 lžičky slaného aroma (játra, červy, krab, olihně...)
  • 3 vrchovaté lžíce posilovače (patentka, červ, monster crab...)
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce rozdrobené belachanu nebo soli
  • 1 polévková lžíce lososového oleje
  • trochu vody dle potřeby
  • Příprava

    1. Starší chleba zbavíme kůrky, zbytek natrháme, vložíme do nádoby mixéru, rozmixujeme na jemnou hmotu.
    2. Rozemletou střídku chleba přesypeme do větší mísy, přidáme sypké ingredience, důkladně promícháme, pak doplníme směs o tekuté suroviny, vypracujeme těsto. Musí vzniknout vláčná ale kompaktní hmota, pokud bude těsto moc řídké, doplníme moukou, pokud naopak moc husté, přidáme pár kapek vody.
    3. Tvoříme kuličky žádané velikosti, buď ručně, nebo pomocí rollballu na výrobu boilies, bez něj to jde sice pomaleji, ale jde to.
    4. Kuličky vyskládané například na plech, nesmíme zapomenout je propíchnout například špejlí nebo jehlicí (ztvrdlé chlebové boilies se dá sice také propíchnout pomocí vrtáčku, ale jde to hůře).
    5. Hotové chlebové boilies sušíme pozvolna, tak dva až tři dny, nejlépe při pokojové teplotě.

    Doporučení

    Nedáváme je však v zimě na horké topení, sice tím urychlíme usušení boilies, ale lepší je jejich pozvolné proschnutí, budou pak kvalitnější!

    Text i foto: Jiří Langer, šéfredaktor webu

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Zakrmovací pachová krmítka

    Dnes je docela trendy, při chytání ryb, používat různé umělé nástrahy, například napodobeniny brouků, mušek, rybek, či jiných potvůrek žijících pod vodou nebo i kolem vody. Dnešní moderní rybář však má ve svém arzenálu i jiné umělotiny, například umělou kukuřici. A tak není divu, že někdo vymyslel i variantu lovu ryb s krmítkem, ale bez krmení, jen s houbičkou umístěnou v krmítku, která po nadipování dělá ve vodě podobnou práci, jako klasická zakrmovací směs.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím