2 náročnost
30 minut
+ doba sušení
Na sladkou varinatu:
1/4 ks bochníku den či dva starého chleba bez kůrky
2 lžičky sladkého aroma (jahoda, ananas, vanilka, banán...)
3 vrchovaté lžíce posilovače
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
1 polévková lžíce oleje
trochu vody dle potřeby
Na slanou variantu
1/4 ks bochníku den či dva starého chleba bez kůrky
2 lžičky slaného aroma (játra, červy, krab, olihně...)
3 vrchovaté lžíce posilovače (patentka, červ, monster crab...)
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžíce rozdrobené belachanu nebo soli
1 polévková lžíce lososového oleje
trochu vody dle potřeby
Příprava
- Starší chleba zbavíme kůrky, zbytek natrháme, vložíme do nádoby mixéru, rozmixujeme na jemnou hmotu.
- Rozemletou střídku chleba přesypeme do větší mísy, přidáme sypké ingredience, důkladně promícháme, pak doplníme směs o tekuté suroviny, vypracujeme těsto. Musí vzniknout vláčná ale kompaktní hmota, pokud bude těsto moc řídké, doplníme moukou, pokud naopak moc husté, přidáme pár kapek vody.
- Tvoříme kuličky žádané velikosti, buď ručně, nebo pomocí rollballu na výrobu boilies, bez něj to jde sice pomaleji, ale jde to.
- Kuličky vyskládané například na plech, nesmíme zapomenout je propíchnout například špejlí nebo jehlicí (ztvrdlé chlebové boilies se dá sice také propíchnout pomocí vrtáčku, ale jde to hůře).
- Hotové chlebové boilies sušíme pozvolna, tak dva až tři dny, nejlépe při pokojové teplotě.
Doporučení
Nedáváme je však v zimě na horké topení, sice tím urychlíme usušení boilies, ale lepší je jejich pozvolné proschnutí, budou pak kvalitnější!
Text i foto: Jiří Langer, šéfredaktor webu