Rybářský rozcestník

Chlebové boilies vyrobené v domácích podmínkách

Vyrobit si doma boilies z chleba není nic těžkého, přitom stačí mít jen pár ingrediencí. Připravit si pak můžeme jak slanou, masovou variantu, tak tu sladkou. Jen prostě vyměníme posilovače a aromata. Pokud dodržíte postup a dobu sušení, podle této receptury vyrobené chlebové boilies vydrží u dna až dva dny, tedy pokud dříve neskončí v tlamě nějaké té ryby, což je velmi pravděpodobné.

2 náročnost
30 minut
+ doba sušení  
chlebovéchlebovéchlebovédomácídomácídomácídomácídomácídomácídomácí
  • Na sladkou varinatu:
  • 1/4 ks bochníku den či dva starého chleba bez kůrky
  • 2 lžičky sladkého aroma (jahoda, ananas, vanilka, banán...)
  • 3 vrchovaté lžíce posilovače
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce oleje
  • trochu vody dle potřeby
  • Na slanou variantu
  • 1/4 ks bochníku den či dva starého chleba bez kůrky
  • 2 lžičky slaného aroma (játra, červy, krab, olihně...)
  • 3 vrchovaté lžíce posilovače (patentka, červ, monster crab...)
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce rozdrobené belachanu nebo soli
  • 1 polévková lžíce lososového oleje
  • trochu vody dle potřeby
  • Příprava

    1. Starší chleba zbavíme kůrky, zbytek natrháme, vložíme do nádoby mixéru, rozmixujeme na jemnou hmotu.
    2. Rozemletou střídku chleba přesypeme do větší mísy, přidáme sypké ingredience, důkladně promícháme, pak doplníme směs o tekuté suroviny, vypracujeme těsto. Musí vzniknout vláčná ale kompaktní hmota, pokud bude těsto moc řídké, doplníme moukou, pokud naopak moc husté, přidáme pár kapek vody.
    3. Tvoříme kuličky žádané velikosti, buď ručně, nebo pomocí rollballu na výrobu boilies, bez něj to jde sice pomaleji, ale jde to.
    4. Kuličky vyskládané například na plech, nesmíme zapomenout je propíchnout například špejlí nebo jehlicí (ztvrdlé chlebové boilies se dá sice také propíchnout pomocí vrtáčku, ale jde to hůře).
    5. Hotové chlebové boilies sušíme pozvolna, tak dva až tři dny, nejlépe při pokojové teplotě.

    Doporučení

    Nedáváme je však v zimě na horké topení, sice tím urychlíme usušení boilies, ale lepší je jejich pozvolné proschnutí, budou pak kvalitnější!

    Text i foto: Jiří Langer, šéfredaktor webu

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?