Rybářský rozcestník

Pangasius s limetkovou salsou

Pečené filety z pangasia servírované obložené limetkovou salsou.

2 náročnost
25 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 600 g pangasia (4 filety)
  • 300 g cherry rajčátek
  • 8 ks stroužků česneku
  • 1 ks citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • pažitka na ozdobu
  • Na limetkovou salsu:
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 ks červené cibule
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • Příprava

    1. Rybí filé dáme do mísy, přelijeme dvěma lžícemi citronové šťávy smíchané s lžící jemně nastrouhané citrónové kůry, solí a pepřem, opatrně filety několikrát otočíme a pak je okapané naskládáme na plech vyložený pečícím papírem
    2. Přidáme celé stroužky česneku a cherry rajčátka, zakápneme olejem a v troubě vyhřáté na 200 °C, pečeme 15 minut
    3. Hotové filety upečeného pangasia servírujeme obložené cherry rajčátky a česnekem, posypané limetkovou salsou a čerstvě nasekanou pažitkou.

    Příprava limetkové salsy:
    1. Cibuli nasekáme na jemno, chilli papričku zbavenou jadřince nakrájíme na drobné kousky
    2. Limetkovou šťávu smícháme s cukrem, nasekanou cibulí a chilli papričkou.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.