Rybářský rozcestník

Candát na zelenině

Zdravotní pokrm z candáta obloženého zeleninou.

2 náročnost
35 minut
  • 1000 g candáta
  • 10 ks malých mrkví
  • 10 ks kuliček pepře
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 4 ks petržele
  • 1 ks celeru
  • tatarská omáčka
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Ryby vykucháme a rozdělíme na porce
    2. Zeleninu očistíme a nadrobno nakrájíme
    3. Vaříme ji v přiměřeném množství slané vody a to i s kořením asi 10 minut
    4. Zeleninový vývar scedíme, zeleninu uložíme v teple a ve stejné vodě uvaříme naporcovaného candáta (na mírném plameni cca 10 minut, pokud rybu budete vařit moc zprudka, začne se vám rozpadat!)
    5. Uvařené porce naklademe na talíř, obložíme zeleninou a polijeme tatarskou omáčkou.

    Doporučení

    Jako přílohu podáváme nejlépe opečené brambory.

    Poznámka

    Více o candátu obecném najdete v našem atlasu sladkovodních ryb: Candát obecný.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím