Rybářský rozcestník

Marinovaní sledi

Recept na pikantní úpravu sleďů ze švédské kuchyně. Podobně lze upravit i vymáčené slanečky.

1 náročnost
40 minut
+ doba marinování, nejméně 24 hodin  
Marinovaní sledi
Marinovaní
  • 4 ks sledi
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • Na nálev:
  • 2 dl vody
  • 1 dl vinného octa
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • podle chuti sůl (při naložení slanečků se vynechává)
  • Příprava

    1. Sleďům odřízneme hlavy, ocasy, rozevřeme jako knihu, vyřízneme páteř, odstraníme kůstky na bokách, přepůlíme podélně, ryby nařežeme na 2 cm proužky
    2. Kousky ryb naskládáme do nádoby střídavě s kolečky mrkve, plátky cibule, nasekaným koprem
    3. Z uvedených surovin na nálev svaříme nálev
    4. Ryby zalijeme vychladlým nálevem, marinujeme 24 hodin.

    Doporučení

    Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.