Rybářský rozcestník

Vánoční rybí salát

Na oleji opečený kapr, zbavený kůže a rozebraný na drobnější kousky, smíchaný s majonézou a dalšími ingrediencemi. Pokrm vhodný jako samostatný chod servírovaný s banketním pečivem nebo i chutný studený předkrm.

2 náročnost
35 minut
+ doba odležení  
  • 400 g kapra
  • 200 g ochucené majonézy
  • 120 g vařené kořenové zeleniny (méně mrkve, více celeru)
  • 2-3 ks sterilované sladkokyselé okurky
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku bez nálevu
  • citrónová šťáva
  • mletý pepř
  • cukr
  • olej
  • sůl
  • Na ozdobení:
  • natvrdo uvařené vejce, plátky citrónu a petrželka
  • Příprava

    1. Osolenou a pepřem dochucenou porci kapra opečeme na malém množství oleje, po vychladnutí kapra vykostíme, stáhneme z kůže a maso pomocí dvou vidliček rozebereme na drobnější kousky
    2. Maso z kapra dáme do misky spolu se šťávou z pánve, zeleninou a okurkou nakrájenou na kostičky, okapaným hráškem a na kolečka nakrájenou a na prkénku rozebranou cibulí
    3. Vše promícháme s majonézou a podle potřeby dochutíme solí, citrónovou šťávou a cukrem
    4. Pokrm necháme rozležet a přiměřeně vychladit
    5. Jednotlivé porce servírujeme zdobené kolečky vejce, citrónu a snítky petrželky (může být i sušená).

    Doporučení

    Vánoční rybí salát servírujeme s banketním pečivem.

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!