Rybářský rozcestník

Losos s holandskou omáčkou

Opečené steaky z lososa servírované s holandskou omáčkou a ostružinovým protlakem.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks (po 150 g) steaků z lososa s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého bílého pepře
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks střední cibule
  • 3 dl suchého bílého vína
  • sůl
  • Na protlak:
  • 1 lžíce medu
  • 150 g ostružin
  • 1 dl červeného vína
  • Příprava

    1. Na omáčku svaříme na čtvrtinu původního množství víno s oloupanou, na jemno nakrájenou cibulí a pepřem, přecedíme do kovové misky, necháme lehce zchladnout, pak vešleháme žloutky, misku vložíme do teplé vodní lázně a směs vyšleháme na krém, nakonec po částech vmícháme máslo, osolíme a udržujeme v teple
    2. Očištěné ostružiny na protlak podusíme asi 10 minut s červeným vínem a medem, propasírujeme a také udržujeme v teple
    3. Steaky na straně bez kůže posypeme bílým i černým pepřem a na drobno nasekanou pažitkou, lehce osolíme, vložíme kůží dolů na pánev s olejem a zprudka opečeme, když začnou lehce hnědnout, steaky otočíme, zprudka opečeme (2 minuty) a zvolna dopečeme při nižší teplotě
    4. Steaky podáváme s vařenými bramborami, doplněné omáčkou a protlakem.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím