Rybářský rozcestník

Losos s holandskou omáčkou

Opečené steaky z lososa servírované s holandskou omáčkou a ostružinovým protlakem.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks (po 150 g) steaků z lososa s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého bílého pepře
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks střední cibule
  • 3 dl suchého bílého vína
  • sůl
  • Na protlak:
  • 1 lžíce medu
  • 150 g ostružin
  • 1 dl červeného vína
  • Příprava

    1. Na omáčku svaříme na čtvrtinu původního množství víno s oloupanou, na jemno nakrájenou cibulí a pepřem, přecedíme do kovové misky, necháme lehce zchladnout, pak vešleháme žloutky, misku vložíme do teplé vodní lázně a směs vyšleháme na krém, nakonec po částech vmícháme máslo, osolíme a udržujeme v teple
    2. Očištěné ostružiny na protlak podusíme asi 10 minut s červeným vínem a medem, propasírujeme a také udržujeme v teple
    3. Steaky na straně bez kůže posypeme bílým i černým pepřem a na drobno nasekanou pažitkou, lehce osolíme, vložíme kůží dolů na pánev s olejem a zprudka opečeme, když začnou lehce hnědnout, steaky otočíme, zprudka opečeme (2 minuty) a zvolna dopečeme při nižší teplotě
    4. Steaky podáváme s vařenými bramborami, doplněné omáčkou a protlakem.

    Nejčtenější články

    Masaři plundrují svazové vody!

    Na internetu koluje Print Scrn chatu dvou mladíků, který ukazuje dva masaře v tom pravém světle. Z jejich diskuze totiž vyplývá, že ve svazové vodě chycené ryby prodávají obchodníkům vietnamské národnosti.

    Horní míry dravců? Ano nebo ne?

    V jedné komunitě na Facebooku se objevila diskuze o snaze stanovit, kromě kaprů, horní míry i dravcům. Jak to vidíte vy? Je potřeba hájit trofejní dravce? Já osobně si nejsem jistý, že například u sumce je třeba nějaké hájení, ale třeba jsem mimo. Pojďme si na toto téma popovídat i u nás na Facebooku!

    V portugalském moři chytili prehistorické monstrum. Žilo již před 80 miliony let

    Pracovníci Portugalského institutu moře a atmosféry vylovili u břehů oblasti Algarve mimořádně vzácný druh žraloka. Jedná se o živočicha, který na naší planetě žije již desítky milionů let a je proto vědci označován za „živou fosilii.“ S odkazem na místní televizi o tom informoval server BBC.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím