Rybářský rozcestník

Losos s holandskou omáčkou

Opečené steaky z lososa servírované s holandskou omáčkou a ostružinovým protlakem.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks (po 150 g) steaků z lososa s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého bílého pepře
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks střední cibule
  • 3 dl suchého bílého vína
  • sůl
  • Na protlak:
  • 1 lžíce medu
  • 150 g ostružin
  • 1 dl červeného vína
  • Příprava

    1. Na omáčku svaříme na čtvrtinu původního množství víno s oloupanou, na jemno nakrájenou cibulí a pepřem, přecedíme do kovové misky, necháme lehce zchladnout, pak vešleháme žloutky, misku vložíme do teplé vodní lázně a směs vyšleháme na krém, nakonec po částech vmícháme máslo, osolíme a udržujeme v teple
    2. Očištěné ostružiny na protlak podusíme asi 10 minut s červeným vínem a medem, propasírujeme a také udržujeme v teple
    3. Steaky na straně bez kůže posypeme bílým i černým pepřem a na drobno nasekanou pažitkou, lehce osolíme, vložíme kůží dolů na pánev s olejem a zprudka opečeme, když začnou lehce hnědnout, steaky otočíme, zprudka opečeme (2 minuty) a zvolna dopečeme při nižší teplotě
    4. Steaky podáváme s vařenými bramborami, doplněné omáčkou a protlakem.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.