Rybářský rozcestník

Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou

Marinované steaky z tuňáka grilované na venkovním grilu, servírované s omáčkou z cibule, česneku, oliv a dalších ingrediencí.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou
  • 4 ks steaky z tuňáka (každý 170-220 g silný asi 25 cm)
  • 30 ml olivového oleje
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 90 ml olivového oleje
  • 70 g černých oliv (nejlépe vypeckované malé olivy niçoise)
  • 10 g sušených kaparů
  • 3 ks stroužky česneku
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks menšího rajčete
  • 1 snítka čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného tymiánu
  • trochu tomatového protlaku
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Steaky z tuňáka potřeme z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolíme a okořeníme pepřem, v zapékací misce je zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 30 minut marinovat
    2. Připravíme si omáčku; velkou pánev nebo hrnec dáme na střední plamen, rozehřejeme na ní 3 lžíce olivového oleje, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek, restujeme zhruba 5 minut
    3. K orestovaným ingrediencím přidáme spařené, oloupané, jader zbavené a na kostičky nakrájené rajče a necháme na plameni další 2 minuty
    4. Přilijeme červené víno a tomatový protlak, přihodíme čerstvě nasekaný tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zhruba 10 minut necháme zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu
    5. Omáčku odstavíme, odstraníme z ní snítky tymiánu a bobkový list, smícháme ji se zbylými 2,5 polévkovými lžícemi olivového oleje
    6. Na závěr olivovou omáčku osolíme a okořeníme pepřem, přikrytou ji udržujeme teplou
    7. Připravíme si gril na grilování a rozpálíme ho na nejvyšší teplotu, gril očistíme a rošt potřeme olivovým olejem
    8. Marinované steaky grilujeme na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty, opatrně je otáčíme o 45 stupňů, získáme tak pěkný opálený křížový dekor
    9. Hotové tuňákové steaky dáme horké na talíře a ihned servírujeme s porcí omáčky.

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.