Rybářský rozcestník

Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou

Marinované steaky z tuňáka grilované na venkovním grilu, servírované s omáčkou z cibule, česneku, oliv a dalších ingrediencí.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou
  • 4 ks steaky z tuňáka (každý 170-220 g silný asi 25 cm)
  • 30 ml olivového oleje
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 90 ml olivového oleje
  • 70 g černých oliv (nejlépe vypeckované malé olivy niçoise)
  • 10 g sušených kaparů
  • 3 ks stroužky česneku
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks menšího rajčete
  • 1 snítka čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného tymiánu
  • trochu tomatového protlaku
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Steaky z tuňáka potřeme z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolíme a okořeníme pepřem, v zapékací misce je zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 30 minut marinovat
    2. Připravíme si omáčku; velkou pánev nebo hrnec dáme na střední plamen, rozehřejeme na ní 3 lžíce olivového oleje, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek, restujeme zhruba 5 minut
    3. K orestovaným ingrediencím přidáme spařené, oloupané, jader zbavené a na kostičky nakrájené rajče a necháme na plameni další 2 minuty
    4. Přilijeme červené víno a tomatový protlak, přihodíme čerstvě nasekaný tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zhruba 10 minut necháme zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu
    5. Omáčku odstavíme, odstraníme z ní snítky tymiánu a bobkový list, smícháme ji se zbylými 2,5 polévkovými lžícemi olivového oleje
    6. Na závěr olivovou omáčku osolíme a okořeníme pepřem, přikrytou ji udržujeme teplou
    7. Připravíme si gril na grilování a rozpálíme ho na nejvyšší teplotu, gril očistíme a rošt potřeme olivovým olejem
    8. Marinované steaky grilujeme na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty, opatrně je otáčíme o 45 stupňů, získáme tak pěkný opálený křížový dekor
    9. Hotové tuňákové steaky dáme horké na talíře a ihned servírujeme s porcí omáčky.

    Nejčtenější články

    Masaři plundrují svazové vody!

    Na internetu koluje Print Scrn chatu dvou mladíků, který ukazuje dva masaře v tom pravém světle. Z jejich diskuze totiž vyplývá, že ve svazové vodě chycené ryby prodávají obchodníkům vietnamské národnosti.

    Horní míry dravců? Ano nebo ne?

    V jedné komunitě na Facebooku se objevila diskuze o snaze stanovit, kromě kaprů, horní míry i dravcům. Jak to vidíte vy? Je potřeba hájit trofejní dravce? Já osobně si nejsem jistý, že například u sumce je třeba nějaké hájení, ale třeba jsem mimo. Pojďme si na toto téma popovídat i u nás na Facebooku!

    V portugalském moři chytili prehistorické monstrum. Žilo již před 80 miliony let

    Pracovníci Portugalského institutu moře a atmosféry vylovili u břehů oblasti Algarve mimořádně vzácný druh žraloka. Jedná se o živočicha, který na naší planetě žije již desítky milionů let a je proto vědci označován za „živou fosilii.“ S odkazem na místní televizi o tom informoval server BBC.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím