500-750 g rybích odřezků
150 g pórku
1,5 l vody
1 dl nálevu z okurek
2 ks oloupané brambory
2 ks okurky v sladkokyselém nálevu
1 ks cibule
1 ks mrkve
1 ks petržele
1 ks bobkový list
1 ks citron
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nového koření
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
1 lžička sušeného estragonu
špetka šafránu (lze nahradit kurkumou, přidává se jen pro barvu polévky)
Příprava
- Rybí odřezky zalijeme v hrnci vodou, přidáme neoloupanou rozpůlenou cibuli, 2 oloupané brambory, 1 mrkev a 1 petržel, osolíme a přidáme divoké koření, bobkový list, nové koření, celý pepř. Polévku přivedeme k varu, naběračkou sebereme pěnu, stáhneme plamen a pod pokličkou vývar necháme táhnout 30 minut.
- Vývar scedíme, zeleninu a brambory odložíme stranou, z odřezků obereme do misky maso.
- V hrnci z másla a hladké mouky uděláme jíšku a zalijeme rybím vývarem. Přidáme nakrájené okurky a nalijeme lák z okurek, přivedeme k varu, 5 minut před koncem přidáme do polévky na kolečka nakrájený citron, sušený estragon, špetku zázvoru.
- Nakonec do hotové polévky přidáme nasekaný kopr, přikryjeme pokličkou, necháme 10 minut odstát. Rybí maso vložíme do talíře, zalijeme vařící polévkou. Kdo má rád hustší polévku může přidat na kostičky i nakrájenou zeleninu a brambory, ale pravá kalja je bez těchto surovin.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek