Rybářský rozcestník

Kalja – ruská rybí polévka

Kalja, rybí ruská polévka, které se nejčastěji připravovala z candáta, nebo rybích odřezků. Pikantní chuť polévce dává lák z okurek, sušený estragon a čerstvý kopr. S názvem kalja se můžeme setkat i na Balkáně je to název rovněž pro polévku ale z jiných surovin. Bosenská kalja se připravuje z jehněčího, zelí a dalších surovin. Kalju vaří i v Chorvatsku, Dalmacii a Srbsku a to z hovězího masa.

2 náročnost
40 minut
kaljakaljakaljakalja
  • 500-750 g rybích odřezků
  • 150 g pórku
  • 1,5 l vody
  • 1 dl nálevu z okurek
  • 2 ks oloupané brambory
  • 2 ks okurky v sladkokyselém nálevu
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks citron
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • špetka šafránu (lze nahradit kurkumou, přidává se jen pro barvu polévky)
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme v hrnci vodou, přidáme neoloupanou rozpůlenou cibuli, 2 oloupané brambory, 1 mrkev a 1 petržel, osolíme a přidáme divoké koření, bobkový list, nové koření, celý pepř. Polévku přivedeme k varu, naběračkou sebereme pěnu, stáhneme plamen a pod pokličkou vývar necháme táhnout 30 minut.
    2. Vývar scedíme, zeleninu a brambory odložíme stranou, z odřezků obereme do misky maso.
    3. V hrnci z másla a hladké mouky uděláme jíšku a zalijeme rybím vývarem. Přidáme nakrájené okurky a nalijeme lák z okurek, přivedeme k varu, 5 minut před koncem přidáme do polévky na kolečka nakrájený citron, sušený estragon, špetku zázvoru.
    4. Nakonec do hotové polévky přidáme nasekaný kopr, přikryjeme pokličkou, necháme 10 minut odstát. Rybí maso vložíme do talíře, zalijeme vařící polévkou. Kdo má rád hustší polévku může přidat na kostičky i nakrájenou zeleninu a brambory, ale pravá kalja je bez těchto surovin.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    O pohár předsedy SÚS 2022

    Tradiční rybářské závod „O pohár předsedy SÚS“, se koná na vodní ploše Písková Lhota 14. 5. pro dospělé a 15. 5. 2022 pro děti a mládež. Rezervaci lze provést do 6. 5. Neváhejte se přihlásit! Volná místa budou k dispozici i v den závodu, takže můžete přijet…

    MO ČRS Rokycany pořádá místní kolo Zlaté udice 2022

    Místní organizace Českého rybářského svazu Rokycany pořádá v sobotu 30. dubna 2022 MÍSTNÍ KOLO rybářské soutěže pro mládež – ZLATÁ UDICE 2022….

    Územní přebor ZUS v LRU na plavanou kategorie U15 – U20

    Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz, odbor mládeže a LRU ve spolupráci s  ČRS, z.s., místní organizací Nepomuk pořádají Územní přebor ZUS v LRU na plavanou kategorie U15 – U20, jarní kolo……

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím