Rybářský rozcestník

Kalja – ruská rybí polévka

Kalja, rybí ruská polévka, které se nejčastěji připravovala z candáta, nebo rybích odřezků. Pikantní chuť polévce dává lák z okurek, sušený estragon a čerstvý kopr. S názvem kalja se můžeme setkat i na Balkáně je to název rovněž pro polévku ale z jiných surovin. Bosenská kalja se připravuje z jehněčího, zelí a dalších surovin. Kalju vaří i v Chorvatsku, Dalmacii a Srbsku a to z hovězího masa.

2 náročnost
40 minut
kalja-ruskákalja-ruskákalja-ruská
  • 500-750 g rybích odřezků
  • 150 g pórku
  • 1,5 l vody
  • 1 dl nálevu z okurek
  • 2 ks oloupané brambory
  • 2 ks okurky v sladkokyselém nálevu
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks citron
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • špetka šafránu (lze nahradit kurkumou, přidává se jen pro barvu polévky)
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme v hrnci vodou, přidáme neoloupanou rozpůlenou cibuli, 2 oloupané brambory, 1 mrkev a 1 petržel, osolíme a přidáme divoké koření, bobkový list, nové koření, celý pepř. Polévku přivedeme k varu, naběračkou sebereme pěnu, stáhneme plamen a pod pokličkou vývar necháme táhnout 30 minut.
    2. Vývar scedíme, zeleninu a brambory odložíme stranou, z odřezků obereme do misky maso.
    3. V hrnci z másla a hladké mouky uděláme jíšku a zalijeme rybím vývarem. Přidáme nakrájené okurky a nalijeme lák z okurek, přivedeme k varu, 5 minut před koncem přidáme do polévky na kolečka nakrájený citron, sušený estragon, špetku zázvoru.
    4. Nakonec do hotové polévky přidáme nasekaný kopr, přikryjeme pokličkou, necháme 10 minut odstát. Rybí maso vložíme do talíře, zalijeme vařící polévkou. Kdo má rád hustší polévku může přidat na kostičky i nakrájenou zeleninu a brambory, ale pravá kalja je bez těchto surovin.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Fishsurfing Tržiště – vyhledávač rybářských potřeb

    Ztrácíte se v nepřeberné nabídce rybářských eshopů? Hesla jako „nejlepší“, „nejlevnější“, „sleva“ a „akce“ vám zní povědomě? Jestliže hledáte opravdu nejlepší nabídku a chcete rychle a snadno najít vše, co potřebujete, představujeme vám nový vyhledávač rybářských potřeb – Fishsurfing Tržiště!

    Sladký likér jako dip? Vyzkoušejte třeba griotku, funguje skvěle!

    Došel vám oblíbený dip, nebo prostě rádi zkoušíte něco nového a nejste lakomí, obětujte panák vašeho oblíbeného sladkého likéru a použijte ho jako dip, možná vás překvapí, že i některé ryby, pokud mají možnost, jsou pěkné násosky.

    Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže

    Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz, odbor RT ve spolupráci s ČRS, z.s., místní organizací Nepomuk pořádají Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže podzimní kolo….