750-1000 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, vnitřnosti)
150 g květáku
100 g sterilovaného hrášku
1,5 l vody
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks petržel
1 ks kousek celeru
1 ks bobkový lis
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
2 lžíce másla
hladká mouka
mletý pepř
sůl
Příprava
- Odřezky zalijeme v hrnci vodou, přidáme neloupanou celou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, osolíme, dáme vařit.
- Jak se začne tvořit pěna, sebereme naběračkou, ztlumíme plamen, přidáme do vývaru oloupanou celou mrkev, petržel, celer, kus květáku, vaříme pod pokličkou 20 minut.
- Vývar scedíme, zeleninu a odřezky necháme vychladnout.
- V hrnci z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem, necháme přejít varem.
- Do polévky přidáme obrané rybí maso, nakrájené vnitřnosti, nakrájenou kořenovou zeleninu, květák rozebraný na růžičky, sterilovaný hrášek, dochutíme solí, pepřem, necháme prohřát.
Doporučení
Polévku podáváme samotnou, nebo s pečivem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek