Rybářský rozcestník

Polévka ze sumce se smetanou

Jedna z variant jak připravit chutnou rybářskou polévku ze zbytků a kousků masa sumce. Polévka je ke konci vaření zjemněná smetanou a zahuštěná moukou.

2 náročnost
55 minut
polévkapolévkapolévka
  • 750-1000 g odřezků ze sumce
  • 400 g masa ze sumce bez kostí
  • 300 g brambor
  • 150 g fazolek
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 ks rajčata bez slupky
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • pálivá červená paprika
  • sladká červená paprika
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Vývar z odřezků:
  • 1,5 l vody
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • Příprava

    1. Nejprve z odřezků a uvedených surovin připravíme vývar, který necháme táhnout na mírném plameni 45 minut. Vývar scedíme a necháme vychladnout, jestli byly odřezky tučné (ocas) ubrouskem odsajeme na hladině přebytečný tuk, jde část sebrat i lžící.
    2. V hrnci na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, poprášíme červenou sladkou paprikou, přilijeme vývar, přidáme nakrájené brambory, vaříme, až jsou brambory poloměkké.
    3. Do polévky přidáme nakrájené zelené fazolky a rajčata, Když jsou brambory i fazolky měkké zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky, krátce povaříme.
    4. Na závěr vložíme kostky masa ze sumce a povaříme ještě 3 minuty a dochutíme pálivou paprikou, případně přisolíme. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Žebrové krmítko naplněné pečivem

    V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím