750-1000 g odřezků ze sumce
400 g masa ze sumce bez kostí
300 g brambor
150 g fazolek
200 ml smetany na vaření
4 ks rajčata bez slupky
1 ks cibule
1 lžíce nasekané petrželky
pálivá červená paprika
sladká červená paprika
hladká mouka
olej
sůl
Vývar z odřezků:
1,5 l vody
8 ks kuliček nového koření
4 ks kuličky nového koření
2 ks bobkové listy
1 ks mrkev
1 ks cibule
sůl
Příprava
- Nejprve z odřezků a uvedených surovin připravíme vývar, který necháme táhnout na mírném plameni 45 minut. Vývar scedíme a necháme vychladnout, jestli byly odřezky tučné (ocas) ubrouskem odsajeme na hladině přebytečný tuk, jde část sebrat i lžící.
- V hrnci na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, poprášíme červenou sladkou paprikou, přilijeme vývar, přidáme nakrájené brambory, vaříme, až jsou brambory poloměkké.
- Do polévky přidáme nakrájené zelené fazolky a rajčata, Když jsou brambory i fazolky měkké zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky, krátce povaříme.
- Na závěr vložíme kostky masa ze sumce a povaříme ještě 3 minuty a dochutíme pálivou paprikou, případně přisolíme. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek