Rybářský rozcestník

Polévka ze sumce se smetanou

Jedna z variant jak připravit chutnou rybářskou polévku ze zbytků a kousků masa sumce. Polévka je ke konci vaření zjemněná smetanou a zahuštěná moukou.

2 náročnost
55 minut
polévkapolévkapolévka
  • 750-1000 g odřezků ze sumce
  • 400 g masa ze sumce bez kostí
  • 300 g brambor
  • 150 g fazolek
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 ks rajčata bez slupky
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • pálivá červená paprika
  • sladká červená paprika
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Vývar z odřezků:
  • 1,5 l vody
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • Příprava

    1. Nejprve z odřezků a uvedených surovin připravíme vývar, který necháme táhnout na mírném plameni 45 minut. Vývar scedíme a necháme vychladnout, jestli byly odřezky tučné (ocas) ubrouskem odsajeme na hladině přebytečný tuk, jde část sebrat i lžící.
    2. V hrnci na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, poprášíme červenou sladkou paprikou, přilijeme vývar, přidáme nakrájené brambory, vaříme, až jsou brambory poloměkké.
    3. Do polévky přidáme nakrájené zelené fazolky a rajčata, Když jsou brambory i fazolky měkké zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky, krátce povaříme.
    4. Na závěr vložíme kostky masa ze sumce a povaříme ještě 3 minuty a dochutíme pálivou paprikou, případně přisolíme. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím