Rybářský rozcestník

Čarování s toustovým chlebem na rybách

Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

Boilieschytáníchytáníčarovánípva-toustak-na-nozepva-tousta-stahovaci-paskašpíztoustovýtoustovýkolaz-toustove-pelety2Boilies

Kdo nemá zkušenosti s toustovým chlebem, může ze začátku trochu tápat, jak ho nastražit, aby se po náhozu z háčku ihned neuvolnil. Přitom je to velmi tvárný a poddajný materiál a proto je více možností, jak si s ním pohrát, aby vydržel ve vodě u háčku, nebo přímo na něm, co nejdéle a to i v proudné vodě!

Já s oblibou starší toustový chléb používám takto. Ostříhám okraje, tedy kůrku toustového chleba, stačí začít jedním plátkem. Kůrku pak nakrájíme na podobně velké čtverečky a ty, pomocí jehly na boilies nastražím na vlas pod háček. Další možností je tousťák rozdrolit (můžeme ho i dopředu doma nahrubo rozsekat například pomocí ručního tyčového mixéru, nebo pomocí jiného podobného kuchyňského pomocníka), a tímto lehkým materiálem pak naplnit PVA punčochu. Vznikne nám takové pseudo toustové bolies.

Jedna z možností využití toustového chleba….

Další možností je z plátku toustového chleba vykrájet kolečka, existují na to rybářské kleště, ale lze to i jinými nástroji, například pomocí mírně upravené umělohmotné injekční stříkačky. Další možností, na to je vhodný spíše čerstvý tousťák, z dužiny pomocí prstů užmoulat kuličku. Pomocí tlaku a žmoulání nám vznikne opět poměrně trvanlivá nástraha, která chvíli na háčku vydrží, tedy pokud ji dříve nenasaje nějaká ta ryba.

Letos poprvé jsem vyzkoušel také chytat na toustový chléb pomocí stahovací pásky. U této metody se mě hodně osvědčilo ještě k návazci přidat PVA punčochu naplněnou dalšími kousky toustového chleba a případně i spolu s nějakým dalším vhodným materiálem na zakrmení. Nastražení většího množství toustového chleba má ten efekt, že zatraktivníme lovné místo přímo u háčku, případně pod ním, ale také ve vodním sloupci, pokud chytáme s plovoucí nástrahou dále ode dna. Vzlínající pečivo totiž dokáže zaujmout kdejakou rybu a přilákat ji přímo k háčku i přesto, že si zrovna plave jinde ve vodním sloupci, než máme právě nastraženo.

Toustový chléb navlečený přímo na návazci…

Občas také zatraktivním klasický návazec s boilies koulí, kdy pomocí jehly na boilies větší čtverce toustového chleba navléknu přímo na návazce, těsně k háčku. Občas takto nastražené boilies, i když je potápivé, tedy leží u dna, dokáže spolu s toustovým chlebem přemluvit i ty velké zkušené kapry. A v kombinaci s POP UP koulí, nebo i jinou plovoucí nástrahou, toustový chléb také umí zabodovat a to i dále ode dna, nebo i těsně u hladiny, čí přímo na ní.

Rozhodně se vyplatí si sebou na ryby nějaký ten toustový chléb přibalit. Jde opravdu o atraktivní nástrahu, která jen málokdy zklame, ba naopak, často to může být vaše poslední spása, když budete u vody a ryby budou k vašim ostatním nástrahám zcela netečné.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.