Rybářský rozcestník

Sendvič, jako taková nástraha poslední záchrany, do jarní ledové vody

Každý rybář, který zkouší lovit v jarní ledové vodě, ví, že občas je opravdu těžké letargické ryby přimět k záběru. Ovšem existuje několik osvědčených nástrah, které často zajistí úspěšný lov i přes případnou aktuální neochotu ryb spolupracovat při prvních jarních vycházkách k vodě.

odkrájenétoustovýtoustovýtoustovýsndvičovéinjekčnísendvičovésendvičové

Když z jara sedím u vody a ne a ne se dočkat záběru, často sahám právě po nástrahách z toustového chleba. Právě z „tousťáku“ lze nachystat rybám opravdu neodolatelné nástrahy. Asi jednou z nejúspěšnějších je pak sendvič z toustového chleba a nějakého hodně, hodně sladkého dipu. Můžeme použít i čistou melasu, ovšem dipy mám většinou hned po ruce a poměrně velký výběr chutí, naopak melasu většinou používám pro výrobu pelet nebo boilies, ale ne vždy ji mám po ruce.

Takže máme dva plátky toustového chleba, nějaký sladký, hustý dip, který ještě můžeme, před samou výrobou sendvičových nástrah, nechat v lednici ještě více ztuhnout, což je důležité, protože dip použijeme zároveň jako pojivo, lepidlo na slepení obou plátků toustového chleba. Dip rozetřeme na jeden plátek toustu, přiložíme druhý, slepíme, přitlačíme, necháme chvíli odležet, dip se musí dobře vsáknout do střídky obou plátků toustového chleba.

Sendvičové nástrahy….

Vezmeme nůž, okrájíme okraje toustu, válečkem tousty rozlisujeme. Pak ze sendviče vykrájíme nožem, nebo nějakým vhodným vykrajovátkem, jednotlivé nástrahy. Ty skladujeme v nějaké umělohmotné dóze. Zbytky nevyhazujeme, použijeme je, i s odkrájenými kůrkami, do zakrmovací směsi.

Podrobný návod najdete v naší kategorii článků – Rybářské nástrahy, receptury (výroba), rady a tipy rybářských nástrah zde: Peletky z toustového sendviče (sendvičové nástrahy)

Text i foto: Jiří Langer

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?