Rybářský rozcestník

Štikozubec obecný (Hejk)

Štikozubci se vyskytují v mnoha oblastech Atlantiku. Přestože se také někdy vyskytují v Severním moři, jsou zde jejich počty jen velice omezené. Další populace se nacházejí u břehů Argentiny, Jižní Afriky, Severní Ameriky a v jižním Pacifiku. Štikozubec je vynikající zejména v měsících červnu a červenci.

Štikozubec obecný - více ryb na talíři

Jiný název

Hejk, Seehecht, Hake, Merlu, Merluzza, Nasello

Rozpoznávací znaky

Hejk patří k treskovitým rybám, avšak nemá pro tuto čeleď typický masitý vousek na bradě. Spodní čelist je lehce vystouplá a řitní ploutev je velmi dlouhá. Typickou pro tuto dravou rybu je černá barva ústní a žaberní dutiny stejně jako nápadně zašpičatělá hlava.

Výskyt

Štikozubci žijí především v jižním Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři. Další populace se nacházejí u břehů Argentiny, Jižní Afriky, Severní Ameriky a v jižním Pacifiku. Hejk se ve dne zdržuje při dně, v noci se naopak vydává ke hladině volných vod, kde loví sledě, šproty, ančovičky, sardinky a makrely.

Obecně

Štikozubec obecný patří do řádu hrdloploutvých, i přesto, že postrádají vousky, typický charakteristický znak zástupců tohoto řádu. Na světě se vyskytuje 13 různých druhů štikozubce. Jsou typickými predátory a živí se makrelami, šproty, sledi a sardinkami.

Mohou dorůst do maximální délky 1,5 metru a váhy až 15 kilogramů. Běžný štikozubec ovšem měří kolem jednoho metru a váží přibližně 10 kilogramů. Štikozubec má protáhlé tělo s charakteristicky špičatou hlavou. Přední hřbetní ploutev je velmi krátká, zadní hřbetní a řitní ploutev jsou celkem dlouhé. Tělo štikozubce se leskne v odstínech stříbrné a šedé, pokud jej pozorujeme ve vodě, zatímco celá ústa a oblast v okolí čelisti jsou černé.

Kuchyňské zpracování:

Bílé maso štikozubce se vyznačuje nízkým obsahem tuku, lahodnou chutí a jemností. V Německu se hlavně používá v oblasti mražených výrobků, kde je dále zpracováván do dalších produktů, například rybích prstů.

Atlas mořských rybV jižních zemích se štikozubec často prodává v sušené formě, podobně jako sušená, nasolená treska a v této úpravě ho jistě stojí za to ochutnat. Jeho maso je univerzální a vhodné pro použití do různých rybích pokrmů.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Pilkrování v hloubkách (až 150 metrů) na kousky rybího masa či na menší celé rybky. Nejlepší je maso makrel nebo kelerů. Návazec, monofil 0,90 a více, prut na sumce nebo mořské ryby, 1000 g!

Nejčtenější články

Rybářský rozcestník.cz vyhlašuje soutěž o 20 vstupenek na FOR FISHING 2024!

15 ročník mezinárodního rybářského veletrhu FOR FISHING je za rohem. Koná se v termínu od 22. do 25. února 2024. Jsme rádi, že i letos se Rybářský rozcestník.cz stal mediálním partnerem této největší tuzemské akce pro rybáře konané kde jinde, než v areálu PVA v Praze v Letňanech. U příležitosti tohoto rybářského svátku vyhlašujeme soutěž o vstupenky na FOR FISHING 2024. Soutěž se bude konat na našich stránkách na Facebooku a to od 7.2. od 18:00 do 16.2.2024 do 18:00! Bližší podmínky soutěže se dozvíte po otevření tohoto článku.

Veletrh FOR FISHING uvítá první návštěvníky už ve čtvrtek 22. února 2024

Svátek všech rybářů a rybářek se nezadržitelně blíží, vystavovatelé už pomalu balí žhavé novinky, které na veletrhu představí, rybářské osobnosti dokončují přípravu svých přednášek, obří akvárko už je připraveno na výstavišti. Na co se můžete na veletrhu těšit a co byste si neměli nechat ujít?

FOR FISHING 2024 – den druhý

Pokud se včera občas nedalo nějakou tou uličkou protáhnout, dnes to není o nic lepší! Letos je rybářský veletrh FOR FISHING opravdu hojně navštěvovaný. Mě se ho podařilo celý prolétnout za dva dny a přiznám se, že šlo o pěkný kvapík. Občas jsem se na nějakém stánku zasekl, protože novinek je tu letos opravdu hodně. Dnes vám představím dalších pár firem a výrobků, které by některé z vás mohli na letošním FOR FISHINGu zaujmout.