Rybářský rozcestník

Štikozubec obecný (Hejk)

Štikozubci se vyskytují v mnoha oblastech Atlantiku. Přestože se také někdy vyskytují v Severním moři, jsou zde jejich počty jen velice omezené. Další populace se nacházejí u břehů Argentiny, Jižní Afriky, Severní Ameriky a v jižním Pacifiku. Štikozubec je vynikající zejména v měsících červnu a červenci.

Štikozubec obecný - více ryb na talíři

Jiný název

Hejk, Seehecht, Hake, Merlu, Merluzza, Nasello

Rozpoznávací znaky

Hejk patří k treskovitým rybám, avšak nemá pro tuto čeleď typický masitý vousek na bradě. Spodní čelist je lehce vystouplá a řitní ploutev je velmi dlouhá. Typickou pro tuto dravou rybu je černá barva ústní a žaberní dutiny stejně jako nápadně zašpičatělá hlava.

Výskyt

Štikozubci žijí především v jižním Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři. Další populace se nacházejí u břehů Argentiny, Jižní Afriky, Severní Ameriky a v jižním Pacifiku. Hejk se ve dne zdržuje při dně, v noci se naopak vydává ke hladině volných vod, kde loví sledě, šproty, ančovičky, sardinky a makrely.

Obecně

Štikozubec obecný patří do řádu hrdloploutvých, i přesto, že postrádají vousky, typický charakteristický znak zástupců tohoto řádu. Na světě se vyskytuje 13 různých druhů štikozubce. Jsou typickými predátory a živí se makrelami, šproty, sledi a sardinkami.

Mohou dorůst do maximální délky 1,5 metru a váhy až 15 kilogramů. Běžný štikozubec ovšem měří kolem jednoho metru a váží přibližně 10 kilogramů. Štikozubec má protáhlé tělo s charakteristicky špičatou hlavou. Přední hřbetní ploutev je velmi krátká, zadní hřbetní a řitní ploutev jsou celkem dlouhé. Tělo štikozubce se leskne v odstínech stříbrné a šedé, pokud jej pozorujeme ve vodě, zatímco celá ústa a oblast v okolí čelisti jsou černé.

Kuchyňské zpracování:

Bílé maso štikozubce se vyznačuje nízkým obsahem tuku, lahodnou chutí a jemností. V Německu se hlavně používá v oblasti mražených výrobků, kde je dále zpracováván do dalších produktů, například rybích prstů.

Atlas mořských rybV jižních zemích se štikozubec často prodává v sušené formě, podobně jako sušená, nasolená treska a v této úpravě ho jistě stojí za to ochutnat. Jeho maso je univerzální a vhodné pro použití do různých rybích pokrmů.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Pilkrování v hloubkách (až 150 metrů) na kousky rybího masa či na menší celé rybky. Nejlepší je maso makrel nebo kelerů. Návazec, monofil 0,90 a více, prut na sumce nebo mořské ryby, 1000 g!

Nejčtenější články

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím