Rybářský rozcestník

Štikozubec obecný (Hejk)

Štikozubci se vyskytují v mnoha oblastech Atlantiku. Přestože se také někdy vyskytují v Severním moři, jsou zde jejich počty jen velice omezené. Další populace se nacházejí u břehů Argentiny, Jižní Afriky, Severní Ameriky a v jižním Pacifiku. Štikozubec je vynikající zejména v měsících červnu a červenci.

Štikozubec obecný - více ryb na talíři

Jiný název

Hejk, Seehecht, Hake, Merlu, Merluzza, Nasello

Rozpoznávací znaky

Hejk patří k treskovitým rybám, avšak nemá pro tuto čeleď typický masitý vousek na bradě. Spodní čelist je lehce vystouplá a řitní ploutev je velmi dlouhá. Typickou pro tuto dravou rybu je černá barva ústní a žaberní dutiny stejně jako nápadně zašpičatělá hlava.

Výskyt

Štikozubci žijí především v jižním Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři. Další populace se nacházejí u břehů Argentiny, Jižní Afriky, Severní Ameriky a v jižním Pacifiku. Hejk se ve dne zdržuje při dně, v noci se naopak vydává ke hladině volných vod, kde loví sledě, šproty, ančovičky, sardinky a makrely.

Obecně

Štikozubec obecný patří do řádu hrdloploutvých, i přesto, že postrádají vousky, typický charakteristický znak zástupců tohoto řádu. Na světě se vyskytuje 13 různých druhů štikozubce. Jsou typickými predátory a živí se makrelami, šproty, sledi a sardinkami.

Mohou dorůst do maximální délky 1,5 metru a váhy až 15 kilogramů. Běžný štikozubec ovšem měří kolem jednoho metru a váží přibližně 10 kilogramů. Štikozubec má protáhlé tělo s charakteristicky špičatou hlavou. Přední hřbetní ploutev je velmi krátká, zadní hřbetní a řitní ploutev jsou celkem dlouhé. Tělo štikozubce se leskne v odstínech stříbrné a šedé, pokud jej pozorujeme ve vodě, zatímco celá ústa a oblast v okolí čelisti jsou černé.

Kuchyňské zpracování:

Bílé maso štikozubce se vyznačuje nízkým obsahem tuku, lahodnou chutí a jemností. V Německu se hlavně používá v oblasti mražených výrobků, kde je dále zpracováván do dalších produktů, například rybích prstů.

Atlas mořských rybV jižních zemích se štikozubec často prodává v sušené formě, podobně jako sušená, nasolená treska a v této úpravě ho jistě stojí za to ochutnat. Jeho maso je univerzální a vhodné pro použití do různých rybích pokrmů.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Pilkrování v hloubkách (až 150 metrů) na kousky rybího masa či na menší celé rybky. Nejlepší je maso makrel nebo kelerů. Návazec, monofil 0,90 a více, prut na sumce nebo mořské ryby, 1000 g!

Nejčtenější články

Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

Lov s method feeder krmítkem – umístění nástrahy s háčkem

Při chytání ryb s feederovým prutem a method feeder krmítkem máme několik možností, jak nabídnout nástrahu s háčkem rybám. Buď ji můžeme úplně schovat v krmení, nebo naopak nástrahu nechat viditelnou. Ale je více možností.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím