Rybářský rozcestník

Karas obecný (Carassius carassius)

Vyskytuje se především ve stojatých vodách zarostlých a zabahněných, v tůních a rybnících. Sportovní rybáři ho používají jako nástražní rybku. Větší jedinci se loví i na udici. Karas je oblíbená potrava dravých ryb. Kříží se s kaprem. Kříženec se nazývá kaprokaras a má dva vousky. Průměrná váha lovných ryb je 0,25 až 0,40 kg.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Karas obecný v akváriu
KarasKarasrawKarasi

Název latinsky

Carassius carassius

Jiný název

Crucian Carp, Karausche, Karas zlatistý, Carassin

Rozpoznávací znaky

Vysoké krátké tělo, z boku mírně zploštěné, vzhledem připomíná kapra, jen mu chybí vousky v koutech úst a také dorůstá jen do průměrné délky 40 cm a váhy pod 2 kg. Ústa má malá, umístěná mírně nahoru. Ploutve jsou vypouklé, i hřbetní (karas stříbřitý, za kterého lze karase obecného zaměnit, je má mírně vykrojené). Tělo má pokryté šupinami, které jsou o něco menší, než šupiny kapra a jsou zbarvené do šedo-zelena až do šedo-zlatova, břicho má nažloutlé. Obecně tělo karase žijícího v hlubších a zarostlejších vodách bývá tmavěji zbarvené, než tělo karasů žijících na slunných, tedy světlejších místech. Oproti karasi stříbřitému má karas obecný břišní výstelku světlou (karas stříbřitý ji má tmavou).

Výskyt

V ČR jeho populace klesá na úkor rozšiřování karase stříbřitého. Jinak ho najdeme ve stojatých a mírně tekoucích vodách, v zabahněných rybnících, tůních.

Obecně

Karas obecný nežije ve velkých hejnech, žije spíše skrytě. Aktivní je především na večer, ve dne potravu nepřijímá. Živí se především zooplanktonem a částmi rostlin. Je potravou dravců, oblíbená nástražní rybka, která hodně vydrží.

Dorůstá délky do 40 cm, o váze pod 2 kg.

Vytírání probíhá opakovaně, na konci jara na vodní rostliny.

Kuchyňské zpracování:

Maso má karas poměrně chutné, ale v Česku není moc populární, spíše je využíván jako nástražná rybka. Větší kusy můžeme připravovat stejně jako kapra. Vařit, dusit, péci, smažit nebo také grilovat. Menší karasy zpracováváme jako jiné menší bílé ryby. Nejčastěji je smažíme nebo nakládáme do sladkokyselého láku.

Způsob lovu

Nejčastěji se loví na plavanou, na červy, hnojáčky, rýži, pečivo či kousky těsta, většinou těsně nadednem, aby návnada nezapadla do bahna. Dá se lovit i na položenou, lépe v méně bahnitém terénu, nebo i v bahně, ale s placatými a lehkými zátěžemi.

Zajímavosti

V nehostinných tůních s nedostatkem kyslíku žijí pomalu rostoucí, menší jedinci, kteří se nazývají Carassius porpha humilis, dorůstají jen do délky 10 cm, mají nižší tělo a jsou zbarvení spíše do černa.

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím