Rybářský rozcestník

Štítník

Štítnikovití (Triglidae) jsou dravé ryby nedosahující velkých rozměrů; obvykle jen 50 cm, zřídka až 60 cm. Jejich typickým znakem je tělo kryté šupinami nebo šupinám podobnými destičkami, mohutné prsní ploutve a na nich tři volné paprsky. Žijí na hloubce tisíc i více metrů v subtropických a v mírných mořích.

Štítník - dvě ryby na bílém pozadí

Rozpoznávací znaky

Tělo je dlouhé, trojúhelníkové. Hlava je velká, opancéřovaná, dlouhá ústa jsou úplně dole u země. Tělo pokrývají malé hladké šupiny. Zbarvení může být různé podle prostředí. Hlava je tmavě červená, hřbet červený, žlutý nebo hnědý s tmavými příčnými pruhy. Boky jsou červené nebo žluté, břišní strana růžová nebo bělavá. Prsní ploutve jsou modře lemovány. Ocasní řitní a břišní ploutve jsou červené.

Výskyt

Žije v Atlantickém oceánu od Senegalu až po Norsko, obvykle u dna, ale občas i ve vodním sloupci v hloubce 5-300 metrů.

Obecně

Hojná dravá ryba. Živí se drobnými malými rybičkami a korýši. Vyskytuje se v několika různých druzích. Známe například štítníka šedého, červeného, kukaččího … Dožívá se maximálně 14 let.

Štítník šedý (Trigla gurnardus)

Je jedním ze zástupců štítníku, kteří se během roku od pobřeží sice příliš nevzdalují, ale do těsné jeho blízkosti přicházejí pouze v době rozmnožování, na jaře.

Štítník šedý je hojnou rybou jak v Baltském, tak v Černém moři. Běžně se loví kusy 30 cm dlouhé, ale byly už častokrát chyceny exempláře mnohem větší.

Štítník červený (Triglida lucerna)

Jiný název: Tub gurnard

Štítník červený se vyskytuje v severních a východních oblastech Atlantského oceánu, kde obývá pobřeží od severozápadního pobřeží Afriky, přes Středozemní moře, Černé moře a Norské moře. Jedná se o dravou rybu, která se živí drobnými malými rybičkami a korýši.

Kuchyňské zpracování:

Maso štítníka je velmi intenzivně chutné, bílé barvy a pevné konzistence. Celé ryby se podávají grilované, dušené nebo se používají jako přísady do polévek. Někdy se štítníci filetují a pak smaží. Jemná chuť masa při této úpravě ale trpí a ztrácí na lahodnosti v důsledku vysoké teploty. Filety chutnají nejlépe, když se nechají nejprve trochu vychladnout a potom opět pomalu ohřejí například v rajčatové omáčce.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Je loven pomocí vlečných sítí. Sportovní rybáři ho pak loví na plavanou i položenou, na kousky rybího maso.

Nejčtenější články

Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

Znají rybáři rybářské přestupky a jejich možný postih?

Je toho docela dost, co můžeme u vody porušit a to ať už úmyslně, nebo jen z nedbalosti či z neznalosti všech rybářských předpisů. V tomto článku naleznete link na PDF, které obsahuje aktuální metodiku vybraných přestupků na úseku rybářství. Rozhodně stojí za nastudování i nám, běžným rybářům i když je prvoplánově určena především pro všechny orgány a instituce zabývající se přestupky na úseku rybářství.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím