Rybářský rozcestník

Netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera)

Jednotletá statná bylina často vysoká až 3 metry. Když kvete, silně voní. Je to náš nepůvodní druh, který ale v Česku zdomácněl. Dost expanzivně se rozrůstá na okrajích velkých řek, kde díky svému růstu potlačuje jiné, půvoní rostliny.

Netýkavka žláznatá
netýkavkanetýkavkanetýkavkanetýkavkanetýkavka

Název latinsky

Impatiens glandulifera

Jiný název

drüsiges springkraut, netýkavka Royleho, himalayan balsam

Rozpoznávací znaky

Až 3 metry vysoká bylina, s dutou, vodnatou, většinou větvenou lodyhou. Lista má vejčité, na vrcholu špičaté, ostře pilovité. Květy má velké až 4 cm, souměrné, zbarvené do růžova. Kvete od srpna do října. Plodem jsou tobolky vystřelující semena až 4 metry daleko.

Výskyt

Původem je z Himalájí, dnes však roste na většině Evropy a je zavlékán i do dalších oblastí světa. Roste většinou v pobřežních porostech, rumištík, nebo kolem zalévaných zahrádek.

Obecně

Roste především ve vlhkých nivách, zejména na březích větších řek, ale mnohdy i jinde. Krátkodobě se vyskytuje na narušených plochách a rumištích. Podél řek vytváří souvislé a trvalé porosty. Velmi agresivní invazní druh. Do Evropy dovezen v roce 1839 jako nektaronosná rostlina, od té doby se prudce rozšířil a místy vytlačuje původní druhy. Čerstvá nať z rostliny je za syrova slabě jedovatá.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.