Rybářský rozcestník

Houbovci (Porifera)

Houbovci jsou zástupci bentosu, kteří vytvářejí povlaky nebo keřovité trsy nepravidelného tvaru na různých, ve vodě ponořených předmětech. Jsou to mikrofágové filtrující ve vodě vznášející se organické částice.

Houbovci - různé tvary houbovců

Rozpoznávací znaky

Houbovci žijí přisedle, často tvoří kolonie, které jsou prakticky nepohyblivé a připomínají více rostliny než živočichy. Houbovci nemají vytvořeny tkáně ani orgány a jejich buňky se vyznačují značným stupněm autonomie. Vakovité tělo je tvořeno dvěma vrstvami buněk, které jsou obdobou ektodermu a entodermu, mezi nimiž se nachází rosolovitá hmota mezoglea. Povrch hub je poset póry, jimiž živočich nasává vodu, která pak odchází větším otvorem v horní části. Z hlediska získávání potravy jsou houby mikrofágové neboli filtrátoři s intracelulárním trávením. Základem tělní stavby houbovců je váček resp. pohárek, který má různě složité vnitřní dutiny fylogeneticky odvozené zprohýbáním stěny houby. Nejjednodušší je askonový typ s jednoduchou dutinou, složitější je sykonový typ s vchlípeninami uvnitř základní dutiny a nejsložitější je leukonový typ s dutinou, která je rozdělena do mnoha komůrek propojených kanálky.

Výskyt

Jedná se pouze o vodní živočichy, z nichž většina žijew ve slané, tedy mořské vodě. V moři se vyskytují od hloubek 1000 m až k přílivové čáře a to po celém světě. V Česku se vyskytuje asi 6 druhů, které žijí pouze v čisté vodě.

Obecně

Z houbovců k nejznámějším vyskytujícím se v našich vodách patří houba rybniční (Spongilla lacustris) a houba říční (Ephydatia fluviatilis). Obě typicky smrdí, jako bahno. Jinak jde převážně o mořské živočichy, ve slané vodě jich žije nejvíce druhů.

Většina hub jsou hermafrodité. Jejich rozmnožování je nepohlavní i pohlavní. U sladkovodních druhů dochází ke vnitřnímu pučení (gemulaci), kdy archeocyty ve speciálním obalu o velikosti špendlíkové hlavičky po zániku mateřského organismu přečkávají ve stavu anabiózy a extrémní odolnosti nepříznivé podmínky (zimní mrazy, vyschnutí) a později, až se podmínky zlepší, z nich vzniká nová kolonie.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.