Rybářský rozcestník

Losos Gravlax

O původ tohoto receptu se perou všichni Skandinávci. Jde o marinované plátky syrového lososa, které se servírují jako předkrm, přelité studenou omáčkou Gravlax.

1 náročnost
30 minut
+ doba marinování  
Losos Gravlax
  • 500 g vykostěného filetu z lososa bez kůže
  • 1 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 lžíce cukru
  • nasekaný mladý kopr
  • citron
  • Na omáčku:
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks bílku
  • kopr
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V misce smícháme sůl s cukrem, směsku vetřeme do filetu z lososa a posypeme jemně nasekaným koprem, zabalíme do potravinářské folie a necháme 1-3 dny v lednici rozležet, několikrát můžeme obrátit
    2. Marinovaný filet vyndáme, odstraníme kopr
    3. Ze žloutku, hořčice a ostatním surovin ušleháme omáčku
    4. Filety krájíme na tenké plátky, vějířovitě rozložíme na talíři, přelije lehce omáčkou, přidáme plátek citronu a podáváme s krajíčky čerstvého chleba.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….