Rybářský rozcestník

Pečenáče z cejnů

Recept starý 40 let! Podle tohoto receptu se dozvíte, jak s oblibou zpracovávali cejny i jinou bílou rybu (tlouště, plotice, perlíny atd.) staří rybáři na Labi.

2 náročnost
120 minut
pečenáčepečenáčepečenáče
  • 1000 g masa z cejnů
  • 3-4 ks stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Na povaření:
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • voda
  • sůl
  • Na nálev:
  • 5 dl vody
  • 2,5 dl octa
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • kousek feferonky
  • podle chuti cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané hlavy a ploutví zbavené ryby naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme sůl, divoké koření a uvaříme do měkka.
    2. Vývar slijeme (můžeme použít na polévku) maso necháme vychladnout. Odstraníme kůže, obereme maso ze žeber a páteře a rozemele na masovém strojku.
    3. K rozemletému masu přidáme vejce, strouhanku, ochutíme drceným česnekem, solí, pepřem, důkladně propracujeme.
    4. Tvoříme kuličky veliké zhruba 2-3 cm, které obalíme ve strouhance.
    5. Kuličky opečeme na oleji do zlatova ze všech stran.
    6. Vychladnuté kuličky narovnáme do sklenice, proložíme proužky cibule, papriky a zalijeme vychladnutým nálevem. Lák se vsákne do kuliček tak dolijeme 1 cm pod okraj, zavíčkujeme a uložíme na týden do lednice, svalové drobné kostičky se po týdnu rozloží.

    Doporučení

    Podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Většinou rybáři nakládali pečenáče do nálevu na okurky z Deka nebo měli svůj vlastní, který tajili. Ve sklenici je prokládali kolečky cibule a paprikou. Nálev výše uvedený je tedy orientační, ale vyzkoušený.

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Lisovaný rohlík s libečkem

    Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

    Čarování s toustovým chlebem na rybách

    Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

    Kufr na nářadí skvěle nahradí rybářský kufr

    Kam s tím, tak tuto otázku jsem si donedávna klad vždy, když jsem balil rybařinu na naše dlouhé výpravy k vodě. Bižuterii, ale i další doplňky pro kaprařinu, k tomu věci pro lov sumců a kde je zbytek, jako například plavačkové náčiní pro lov nástražních rybek…. Sonar, baterky k sonaru, mohu pokračovat dál, tolik věcí a jak je přepravit k vodě a přitom je mít pěkně uspořádané? Můžete si pořídit nějaké rybářské tašky, kufry a podobně. Ale ty ceny! Co tak zkusit originální rybářské boxy, kufry či tašky nahradit šikovnými boxy původně určené na nářadí? Já si jeden skvělý našel a už bych neměnil.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím