Rybářský rozcestník

Pečenáče z cejnů

Recept starý 40 let! Podle tohoto receptu se dozvíte, jak s oblibou zpracovávali cejny i jinou bílou rybu (tlouště, plotice, perlíny atd.) staří rybáři na Labi.

2 náročnost
120 minut
pečenáčepečenáčepečenáče
  • 1000 g masa z cejnů
  • 3-4 ks stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Na povaření:
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • voda
  • sůl
  • Na nálev:
  • 5 dl vody
  • 2,5 dl octa
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • kousek feferonky
  • podle chuti cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané hlavy a ploutví zbavené ryby naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme sůl, divoké koření a uvaříme do měkka.
    2. Vývar slijeme (můžeme použít na polévku) maso necháme vychladnout. Odstraníme kůže, obereme maso ze žeber a páteře a rozemele na masovém strojku.
    3. K rozemletému masu přidáme vejce, strouhanku, ochutíme drceným česnekem, solí, pepřem, důkladně propracujeme.
    4. Tvoříme kuličky veliké zhruba 2-3 cm, které obalíme ve strouhance.
    5. Kuličky opečeme na oleji do zlatova ze všech stran.
    6. Vychladnuté kuličky narovnáme do sklenice, proložíme proužky cibule, papriky a zalijeme vychladnutým nálevem. Lák se vsákne do kuliček tak dolijeme 1 cm pod okraj, zavíčkujeme a uložíme na týden do lednice, svalové drobné kostičky se po týdnu rozloží.

    Doporučení

    Podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Většinou rybáři nakládali pečenáče do nálevu na okurky z Deka nebo měli svůj vlastní, který tajili. Ve sklenici je prokládali kolečky cibule a paprikou. Nálev výše uvedený je tedy orientační, ale vyzkoušený.

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Fishsurfing Tržiště – vyhledávač rybářských potřeb

    Ztrácíte se v nepřeberné nabídce rybářských eshopů? Hesla jako „nejlepší“, „nejlevnější“, „sleva“ a „akce“ vám zní povědomě? Jestliže hledáte opravdu nejlepší nabídku a chcete rychle a snadno najít vše, co potřebujete, představujeme vám nový vyhledávač rybářských potřeb – Fishsurfing Tržiště!

    Sladký likér jako dip? Vyzkoušejte třeba griotku, funguje skvěle!

    Došel vám oblíbený dip, nebo prostě rádi zkoušíte něco nového a nejste lakomí, obětujte panák vašeho oblíbeného sladkého likéru a použijte ho jako dip, možná vás překvapí, že i některé ryby, pokud mají možnost, jsou pěkné násosky.

    Mazaní okouni, lov kaprů ve vázkách a rybářská petice?

    Listí ze stromů je už pomalu dole a rybářská sezóna se blíží ke svému konci. Není čas ztrácet čas! Při pohledu z okna do šedivé krajiny se chce jen málokomu zvednout z gauče a jít vymrznout k vodě. Pozdní podzim u vody sice není pro každého, odměnou ale bude naprostý klid, který v létě na březích prostě nezažijete. Pojďte se mrknout na několik tipů, které se vám budou u vody hodit!