Rybářský rozcestník

Losos Gravad lax (Gravlax)

Gravlax nebo také gravad lax, je velice populární mezinárodní předkrm, který dnes nechybí na jídelním lístku ani jedné lepší mezinárodní restaurace. Přesný původ tohoto receptu není znám. Jediné, co je jisté, že o jeho původ se perou všichni Skandinávci.

1 náročnost
30 minut
+ 2-3 dny marinování  
Losos Gravad lax (Gravlax)
  • 1 ks čerstvý losos zbavený šupin
  • 1 lžíce nejlépe čerstvě namletého černého pepře
  • 1 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 lžíce cukru
  • snítky kopru
  • Na "Gravlax" omáčku:
  • 7 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 2 lžíce pokrájeného kopru
  • 2 lžíce cukru
  • 1 ks žloutku
  • drcený černý pepř
  • Na ozdobu:
  • osminky citrónu
  • snítky kopru
  • kapari
  • Příprava

    1. Čerstvého vykuchaného lososa zbavíme hlavy a po délce se rozpůlíme a vykostíme, jednu půlku ryby položíme kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby, do povrchu masa vetřeme hrubozrnnou sůl, cukr a pepř a pokryjeme silnou vrstvou čerstvého kopru
    2. Na takto upravený filet položíme kůží nahoru stejně okořeněná druhá půlka ryby
    3. Nádobu s masem přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 2 až 3 dny do ledničky
    4. Marinované filety lososa krájíme šikmým řezem ostrým nožem na papírově tenké plátky (40–50 g), ty vějířovitě rozložíme na studené talíře, posypeme několika kapary a přelijeme gravlax omáčkou, předkrm servírujeme ozdobený snítkami čerstvého kopru a osminkami citrónu.

    Příprava omáčky:
    Gravlax omáčku připravíme z hořčice, do které zvolna přiléváme olej, jako při přípravě majonézy, do hmoty dále zapracujeme cukr, sůl, drcený černý pepř a jemně usekaný kopr.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím