Rybářský rozcestník

Syrakuská rybí polévka

Rybí polévka, z různých druhů ryb, připravená v troubě. Recept z Itálie.

2 náročnost
95 minut
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 800 g různých ryb
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 6 ks rajčat
  • 1 ks řapík celeru (nebo kousek bulvy celeru)
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • 1 dl bílého vína
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Ryby očistíme, odřízneme hlavy a kůži, vykostíme
    2. Hlavy, kůži, kosti zalijeme jedním litrem a dvěma decilitry vody a vaříme asi půl hodiny
    3. Rybí maso nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce
    4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a celer, petrželku, rozetřený česnek, bobkový list, spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, olej, víno, sůl, pepř a tolik procezeného vývaru, aby přísady byly právě potopené
    5. Přiklopíme těsně přiléhající pokličkou a dáme na 40 minut do horké trouby
    6. Před podáváním odstraníme bobkový list a doplníme vývarem.

    Doporučení

    Příloha: Opečený chleba.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.