Jedna z nejchutnějších rybích polévek! Okouny lze nahradit candátem, sumcem nebo mořskými rybami, třeba treskou, prostě rybou, která má málo svalových kůstek.
2 náročnost
45 minut
Polévka z okounů
500 g očištěných vykuchaných okounů
1 ks mrkev
1 ks petržel
1 ks cibule
1 ks bobkový list
1 l vody
2 dl sladké smetany
1 lžíce hladké mouky
1 lžička másla
muškátový květ
pažitka
pepř
sůl
Příprava
Ryby vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a cibuli, osolíme, přidáme bobkový list a celý pepř, vaříme zvolna 20 minut
Vývar přes sítko slijeme, kousky masa vybereme, dáme stranou do misky, vyndáme kosti, páteře, zbytek i se zeleninou propasírujeme přes cedník zpět do vývaru
Do vývaru přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, polévku zahustíme, ochutíme špetkou muškátového květu, solí, pepřem, zjemníme lžičkou másla, krátce povaříme
Do talířů vložíme lupínky okouního masa, nalijeme polévku, ozdobíme nasekanou pažitkou a ihned, horkou podáváme.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Kousky rybího filé namočené v těstíčku, usmažené v rozpáleném oleji dozlatova. Recept z Japonska. V Asii se takto upravené kousky ryby servírují většinou s rýží a zeleninou.
Pomocí tohoto slaného těsta lze zatraktivnit spousty dalších nástrah jako vařený hrách, kukuřici … stačí je jen těstem obalit. Těsto se z nástrah ve vodě postupně uvolňuje a tím vypouští do vody jakousi pachovou stopu, která ryby přitáhne k nástraze.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….