Rybářský rozcestník

Pečený losos s francouzskou omáčkou

Opečený losos obalený v mouce, vejcích a sezamu, dopečený v troubě dozlatova a podávaný s béarnaise omáčkou.

2 náročnost
35 minut
  • 600 g lososa
  • 100 g sezamových semínek
  • 40 g hladké mouky
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 ks vajec
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na béarnaise omáčku:
  • 120 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 4 ks žloutků
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • několik kapek tabasca
  • snítka estragonu
  • Příprava

    1. Sezamová semínka na sucho opražíme v pánvi
    2. Lososa očistíme, opláchneme, osušíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a posypeme připravenými sezamovými semínky
    3. V pánvi na rozehřátém oleji lososa ze všech stran opečeme, pak ho přendáme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby a při 200 °C dopečeme (asi 10 minut)
    4. Do mísy dáme žloutky, přilijeme bílé víno i vinný ocet, mísu vložíme do hrnce s trochou vroucí vody a ve vodní lázni metlou šleháme tak dlouho, než se začne tvořit pěna a pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo, dokud omáčka nezhoustne
    5. Nakonec do základu přidáme nasekaný estragon, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a tabascem
    6. Pečeného lososa podáváme na nahřátých talířích s omáčkou a vařenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!