Rybářský rozcestník

Pstruzi uzení horkým vzduchem

Ryby uzené horkým vzduchem na švýcarský způsob.

3 náročnost
30 minut
+ 2-3 hodiny naložení, až 3 hodiny uzení  
  • Na 100 g ryby:
  • pstruzi (libovolný počet)
  • 10 g soli na 100 g ryby
  • Příprava

    1. Pstruzi se vykuchají a dobře opláchnou
    2. Nasolí se nasucho, to znamená ze všech stran i v břišní dutině
    3. Na 100 g ryby potřebujeme asi 5–10 g soli
    4. Pak se pstruzi uloží do podlouhlé nádoby
    5. Ryby do 200 g se nechají proležet asi tak 2 hodiny, ryby do 300 g 2,5 hodiny a ryby do 400 g 3,5 hodiny
    6. Nasolené ryby se znovu očistí a nechají se okapat a dostatečně osušit
    7. Doba uzení je 1–1,5 hodiny
    8. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné
    9. Zavěšené ryby se pak nechají vychladnout.

    Doporučení

    Jiná možnost: naložení do láku (nálevu). Připraví se nálev (1,5 l vody na 1 kg váhy ryb) . Při době nakládání 2 hodiny: 300 g soli na 1 l vody. Při době nakládání 10 hodin: 100 g soli na 1 l vody. Naložené ryby musí být zcela potopené v nálevu.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….