Rybářský rozcestník

Perloočky (Cladocera)

Velmi důležité, až dominantní postavení v planktonu mají perloočky (Cladocera), patřící do třídy žábronožsců (Branchiopoda).

Perloočky (Cladocera)

Rozpoznávací znaky

Perloočky jsou plovoucí korýši s tělem uzavřeným v dvojchlopňovém krunýři. Mají dva páry tykadel, první je malý a slouží jako smyslový orgán, druhý je mnohem větší, rozvětvený a používaný k pohybu. Na hlavě také mají jediné velké pigmentované složené oko z 22 omatidií vnořeno do hlavy a pokryto průhlednou pokožkou. 4-6 párů drobných hrudních nožek fungují jako filtr ke získávání částeček potravy, u většiny druhů je zadeček zakončen drápkovitou vidličkou. Dýchají celým tělem.

Výskyt

Najdeme je v čisté vodě. Důležitá je jejich mimořádná citlivost na látky typu organofosfátů, pokud se ve vodě nějaké tyto látky objeví, perloočky mizí.

Obecně

V Česku žije asi 90 druhů, nejznámější jsou hrotnatky, dafnie a ramenatky. Perloočky, společně s vířníky a klanonožci tvoří nejvýznamnější skupinu planktonních živočichů. Jako takoví jsou potravou ryb i dalších vodních tvorů.

Jedni z nejčastějších zástupců jsou rodu hrotnatka (Daphnia), nosatička (Bosmina) a čočkovec (Chydorus). Naším největším druhem je pak hrotnatka velká (Daphnia magna), která dorůstá až do 6 cm.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….