Rybářský rozcestník

Úprava nakládané kukuřice pro použití do PVA materiálů

Nakládaná kukuřice se skvěle hodí nejen nad, nebo pod háček, ale také jako partikl buď samotný, nebo jako součást zakrmovacích směsí. Problém je, že nálevy, do kterých se kukuřice nakládá, rozpouští materiály PVA a tak kukuřici musíme upravit, pokud ji chceme „naládovat“ do PVA punčoch nebo sáčků.

ÚpravaÚpravaÚpravaÚpravaÚpravaÚpravaÚprava

Samozřejmě výrobci krmení pro rybáře si s tímto problémem poradili už dávno a dnes lze koupit mnoho výrobků s kukuřicí určených i do PVA materiálů. Ovšem v nákupních centrech, obchodech s potravinami, se často dá koupit nakládaná kukuřice a to nejen v akci, o dost levněji, než ve specializovaných rybářských prodejnách. A tak je otázka, jestli se dá i běžná nakládaná kukuřice z „obchodňáků“ použít do PVA punčochy nebo sáčku a tak ušetřit nemalé peníze. Dá!

Ano, přitom jde o jednoduchou úpravu. Nálev z kukuřice slijeme, necháme důkladně okapat, pak kukuřici necháme proschnout, pokud je čas i několik hodin, ale není to nutné, stačí 20-30 minut. Kukuřici posypeme solí, promícháme, vhodný je na to širší cedník, opět chvíli počkáme, opět prosolíme, postup opakujeme 2-3x. Kukuřici zaprášíme nějakým suchým práškovým krmením, zamícháme, ještě jednou zopakujeme. Nakonec ještě jednou posypeme solí, promícháme a necháme chvíli odležet. Nyní ošetřenu kukuřici můžeme dát do PVA punčochy nebo sáčku.

A stejně tak, jako sůl, tak i cukr dokáže na sebe navázat vodu a tak kukuřici zbavit přebytečné vlhkosti. Proto můžete kukuřici ošetřit místo soli právě moučkovým nebo krystalovým cukrem. Můžete si tedy vybrat! 🙂

Tipy:

  • Při „ládování“ do punčochy opatrně, jinak z kukuřice vymačkáte šťávu, která také rozpouští PVA materiály!
  • Kukuřici plníme do PVA sáčku či punčochy těsně před tím, než zakrmení budeme chtít provádět, i když je kukuřice ošetřená, přesto PVA materiál dostává dost zabrat.
  • Kukuřici si můžeme připravit doma, před výpravou, nasypat do vhodné nádoby a u vody ji okamžitě použít.
  • Minimalistické řešení: Do skleničky nasypat kukuřici bez nálevu, menší množství, pak přisypat trochu cukru nebo soli, chvíli třepat, pak už lze ládovat do PVA!

Nejčtenější články

5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

Vytuněná umělá kukuřice

Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.