Rybářský rozcestník

Úprava nakládané kukuřice pro použití do PVA materiálů

Nakládaná kukuřice se skvěle hodí nejen nad, nebo pod háček, ale také jako partikl buď samotný, nebo jako součást zakrmovacích směsí. Problém je, že nálevy, do kterých se kukuřice nakládá, rozpouští materiály PVA a tak kukuřici musíme upravit, pokud ji chceme „naládovat“ do PVA punčoch nebo sáčků.

ÚpravaÚpravaÚpravaÚpravaÚpravaÚpravaÚprava

Samozřejmě výrobci krmení pro rybáře si s tímto problémem poradili už dávno a dnes lze koupit mnoho výrobků s kukuřicí určených i do PVA materiálů. Ovšem v nákupních centrech, obchodech s potravinami, se často dá koupit nakládaná kukuřice a to nejen v akci, o dost levněji, než ve specializovaných rybářských prodejnách. A tak je otázka, jestli se dá i běžná nakládaná kukuřice z „obchodňáků“ použít do PVA punčochy nebo sáčku a tak ušetřit nemalé peníze. Dá!

Ano, přitom jde o jednoduchou úpravu. Nálev z kukuřice slijeme, necháme důkladně okapat, pak kukuřici necháme proschnout, pokud je čas i několik hodin, ale není to nutné, stačí 20-30 minut. Kukuřici posypeme solí, promícháme, vhodný je na to širší cedník, opět chvíli počkáme, opět prosolíme, postup opakujeme 2-3x. Kukuřici zaprášíme nějakým suchým práškovým krmením, zamícháme, ještě jednou zopakujeme. Nakonec ještě jednou posypeme solí, promícháme a necháme chvíli odležet. Nyní ošetřenu kukuřici můžeme dát do PVA punčochy nebo sáčku.

A stejně tak, jako sůl, tak i cukr dokáže na sebe navázat vodu a tak kukuřici zbavit přebytečné vlhkosti. Proto můžete kukuřici ošetřit místo soli právě moučkovým nebo krystalovým cukrem. Můžete si tedy vybrat! 🙂

Tipy:

  • Při „ládování“ do punčochy opatrně, jinak z kukuřice vymačkáte šťávu, která také rozpouští PVA materiály!
  • Kukuřici plníme do PVA sáčku či punčochy těsně před tím, než zakrmení budeme chtít provádět, i když je kukuřice ošetřená, přesto PVA materiál dostává dost zabrat.
  • Kukuřici si můžeme připravit doma, před výpravou, nasypat do vhodné nádoby a u vody ji okamžitě použít.
  • Minimalistické řešení: Do skleničky nasypat kukuřici bez nálevu, menší množství, pak přisypat trochu cukru nebo soli, chvíli třepat, pak už lze ládovat do PVA!

Nejčtenější články

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.

Pozvánka na dětský závod do Berouna

Místní organizace Beroun zve na dětský rybářský náborový závod, který se koná 22. 6. 2024 na revíru Berounka 3….