Rybářský rozcestník

Vytuněná umělá kukuřice

Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

vlasovévlasováVytuněnáVytuněnáVytuněnáVytuněná

Umělou nástrahu, tedy i umělé kukuřice, lze také dipovat, dlouho vydrží, dají se opakovaně použít, jsou téměř nezničitelné. Hlavní výhodou umělých kukuřic je pak fakt, že výborně nasávají i řidší dipy a tekutá aromata. Ta se snadno a rychle vstřebají do nástrahy a lze je pak aplikovat i těsně před nahozením.

To vše je pravda. Existuje ale jedna vychytávka, jak ještě zvýšit, i tak dobré vlastnosti umělých kukuřic a to jejich vlastnost přenosu pachové stopy. Dá se totiž zvýšit jejich atraktivnost propíchnutím jehlou na několika místech. Narušíme-li opatrně povrch umělé kukuřice, vytvoříme do ní drobné otvůrky, dost často okem neviditelné, dokážeme tak, při jejím naložení do nějakého dipu, zásadně zvýšit atraktivitu propíchané umělé kukuřice. Dip, či jiné aroma, se dostane totiž nejen póry, ale i uměle vytvořenými dírkami do těla kukuřice.

Odolnost proti okusování drobotiny ve vodě, možnost dipování a tím zatraktivnění nástrahy, to jsou hlavní vlastnosti, pro které je dobré mít ve své výbavě i umělé nástrahy. Já osobně používám jak potápivé, tak Pop Up umělé kukuřice různých velikostí a také barev, i když žlutá je má nejoblíbenější. Také mám umělé zarážky ve tvaru kukuřice, tak ty jsou pro mě TOP!

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?