V přírodě, například na vandru nebo na rybářské dovolené, si někdy musíme vystačit s málem. Většinou stačí sirky, alobal, sůl, olej a samozřejmě ryby v potoce.
K přípravě ryb venku, bez nádobí, potřebujeme dostatek žhavého popela ze dřeva. Rybu očistíme, vykucháme, potřeme uvnitř i vně tukem, osolíme a do břišní dutiny vložíme bylinky, případně cibuli či zelenou papriku. Rybu dobře zabalíme do alobalu a vložíme do žhavého popela tak, aby popel byl nejen nad rybou, ale i pod ní. Za 20 minut bude pokrm hotový.
Rybí maso můžeme také vložit do pergamenového papíru potřeného olejem, pak do několika vrstev novinového papíru a nakonec do doutnajícího popela. Jakmile papír prodoutná, bude ryba upečená a navíc bude krásně vonět, jako by byla vyuzená.
Velmi vtipný je stará tábornický způsob přípravy rybího masa pod zaklopeným kotlíkem. Uprostřed ohniště rozpálíme větší plochý kámen, pak odhrneme žhavý popel a kámen očistíme. Na horký kámen položíme připravenou očištěnou a nasolenou rybu v alobalu a přiklopíme ji kotlíkem, aby se dovnitř nedostal popel. Kotlík zahrneme žhavým popelem a nad ním ještě zapálíme menší hraničku dřeva. Za 20-30 minut je ryba upečená.