Rybářský rozcestník

Ryby v popelu

V přírodě, například na vandru nebo na rybářské dovolené, si někdy musíme vystačit s málem. Většinou stačí sirky, alobal, sůl, olej a samozřejmě ryby v potoce.

Ryby v popelu

Ryba v alobalu

K přípravě ryb venku, bez nádobí, potřebujeme dostatek žhavého popela ze dřeva. Rybu očistíme, vykucháme, potřeme uvnitř i vně tukem, osolíme a do břišní dutiny vložíme bylinky, případně cibuli či zelenou papriku. Rybu dobře zabalíme do alobalu a vložíme do žhavého popela tak, aby popel byl nejen nad rybou, ale i pod ní. Za 20 minut bude pokrm hotový.

Ryba v pergamenovém papíru a novinách

Rybí maso můžeme také vložit do pergamenového papíru potřeného olejem, pak do několika vrstev novinového papíru a nakonec do doutnajícího popela. Jakmile papír prodoutná, bude ryba upečená a navíc bude krásně vonět, jako by byla vyuzená.

Ryba připravená pod kotlíkem

Velmi vtipný je stará tábornický způsob přípravy rybího masa pod zaklopeným kotlíkem. Uprostřed ohniště rozpálíme větší plochý kámen, pak odhrneme žhavý popel a kámen očistíme. Na horký kámen položíme připravenou očištěnou a nasolenou rybu v alobalu a přiklopíme ji kotlíkem, aby se dovnitř nedostal popel. Kotlík zahrneme žhavým popelem a nad ním ještě zapálíme menší hraničku dřeva. Za 20-30 minut je ryba upečená.

Nejčtenější články

NONSTOP revíry 2023

V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.