Rybářský rozcestník

Zavařené (sterilované) vyuzené ryby

Nevíte, co s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je! Zavařené v lednici vydrží minimálně půl roku, pokud je dříve nezkonzumujete.

2 náročnost
210 minut
uzenýuzená
  • vyuzené maso ze sumce, amura, kapra, makrely, tresky, mníka mořského...
  • zavařovací sklenice s víčky o objemu 0,5 l
  • slunečnicový olej
  • voda
  • Koření na jednu sklenici:
  • 2 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks kulička nového koření
  • 1/2 ks bobkového listu
  • Příprava

    1. Vyuzené rybí maso stáhneme z kůže, a jestli zůstal pod kůží nějaký tuk tak se nožem odstraní. Maso rozebereme na větší kusy tak kolem 3-4 cm, kosti odstraníme.
    2. Na dno 0,5 l sklenice dáme ½ bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 2 kuličky celého pepře nalijeme 3 cm vody a narovnáme kusy rybího masa, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem 3 cm pod okraj, uzavřeme víčkem.
    3. Sklenice narovnáme do hrnce, zalijeme vodou, celé i víčko musí být pod vodou a sterilujeme při 90-95 °C tak 3 hodiny.
    4. Druhý den zkontrolujeme, jestli jsou víčka prohnutá dovnitř a konzervy uskladníme nejlépe v lednici, kde vydrží, mám vyzkoušeno půl roku, pokud je dřív nezkonzumujeme. Je zajímavé, že při 3 hodinovém vaření rybí maso ztuhne a nerozvaří se.

    Doporučení

    Recept k článku: Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?