Rybářský rozcestník

Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

Rád ryby udím i pro známé rybáře, kteří nemají udírnu a chtějí vyzkoušet a ochutnat uzeného sumce, nebo další rybáři, co si přivezli makrely z Norska a chtějí překvapit rodinu rybí lahůdkou. Vyuzená makrela z Norska je úplně něco jinačího než co nám nabízí český trh. Za prvé jde o to, že jde o ryby, co jsme sami chytili a za druhé makrely co nám nabízí obchody, se dělají na plynu a jen na konci se přihodí buková štěpka, takže nic moc, do klasického uzení na dřevě to má hodně daleko. A co tedy s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je!

uzenáuzenýsumecUzenéuzenázapečené

V roce 2010 se mi dostala do rukou kniha „Udíme ryby s Milošem Štěpničkou“ (nakladatelství Dona 2010). Od zmiňovaného autora už jsem vlastnil 2 knihy „Rybí receptář Miloše Štěpničky“ (Dona 1996) a „Velký rybí receptář Miloše Štěpničky“ (Dona 2003). Starší ročníku jistě budou pamatovat M. Štěpničku z receptáře Přemka Podlahy. Pan Štěpnička je odborník na slovo vzatý, ve Vodňanech vlastnil obchod, kde prodával ryby a výrobky z nich, které vyráběl. Jeho knihy vřele doporučuji. V knihkupectvích a antikvariátech na internetu se dají sehnat. Právě v jeho knize mě zaujal recept na uzené rybí maso sterilované v oleji.

Prvně jsem vyzkoušel zavařit uzeného sumce. Sumec je sám o sobě mastný a udím tak jeho část od posledních 40-50 cm od ocasu kde je pod kůží nejvíce tuku a při uzení vykape. Ze sumce považuji nejlepší maso hned za hlavou, to mu říkám ,,sumčí svíčková“ nejlepší na rybí steak, guláš, perkelt atd., žádné kosti a tuk.

Vyuzené maso ze sumce se stáhne z kůže, a jestli zůstal pod kůží nějaký tuk tak se nožem odstraní. Maso rozebereme na větší kusy tak kolem 3-4 cm, kosti odstraníme. Na dno 0,5 l sklenice dáme ½ bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 2 kuličky celého pepře nalijeme 3 cm vody a narovnáme kusy rybího masa, zalijeme kvalitním slunečnicovým olejem 3 cm pod okraj, uzavřeme víčkem. Sklenice narovnáme do hrnce, zalijeme vodou, celé i víčko musí být pod vodou a sterilujeme při 90-95 °C tak 3 hodiny. Druhý den zkontrolujeme, jestli jsou víčka prohnutá dovnitř a konzervy uskladníme nejlépe v lednici, kde vydrží, mám vyzkoušeno půl roku, pokud je dřív nezkonzumujeme. Je zajímavé, že při 3 hodinovém vaření rybí maso ztuhne a nerozvaří se.

Uzená treska v oleji…

Poslední dobou už nedávám do sklenice žádné koření, po delší době se chuť koření rozleží a přebije chuť rybího masa. Udím nejvíce ze sladkovodních ryb sumce, amury, kapry, cejny, sumečka amerického. Z mořských ryb makrely, tresky a mníka mořského. Zavařené maso v oleji mě zaujalo, ze sladkovodních ryb vede sumec, z mořských filety z tresky polaka považuju za delikatesu. Zatím se mi za 8 let nezkazila žádná sklenice, chce to důkladně omyté sklenice, víčka před použitím povařím 5 minut ve vroucí vodě, lépe se přichytí. Tříhodinové zavařování lze rozdělit na dva dny, první den třeba 2 hodiny, druhý den 1 hodinu. Správně zavařené rybí konzervy mají čirý olej, ne kalný.

Zavařené uzené maso lze konzumovat samotné s chlebem, pečivem, nějakou zeleninkou, posypané cibulkou. Lze použít na různé saláty, pomazánky, rybí maso slijeme z oleje, v cedníku necháme okapat, pak už záleží na nás, co z něj vyrobíme. Výborný je i skandinávský pokrm zapečené brambory s uzenou treskou. Zavařené uzené ryby je i netradiční dárek pro kamarády rybáře nebo gurmány.

Text i foto: D. Marounek

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.