Rybářský rozcestník

Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách

Boilies je dnes velmi oblíbená nástraha na ryby. Na trhu existuje stovky druhů, barev, velikostí … Výrobci rybářského krmení se předhánějí a nabízí kromě těch základních i další opravdu roztodivné chutě … a tak v rybářských potřebách můžete narazit na boilies smrdících po celodenně nošených ponožkách, jiné naopak voní jak celá parfumerie. Ale za kvalitní boilies si musí rybáři dost připlatit. Přitom doma vyrobené sice zabere nějaký čas, ale stojí o mnoho méně, jak to kupované a mnohdy bude mnohem kvalitnější, než to kupované.

3 náročnost

Jedno mají kupované boilies společné, jsou většinou dost drahé … a tak si je můžeme vyrobit doma s podstatně menšími náklady. První varianta je, koupit si již hotovou suchou směs na výrobu boilies a do ní zamíchat další komponenty. Další možností je začít úplně od začátku a vyrobit si i základní směs sami.

Pokud začínáte, první dobrá rada je udělat si menší množství směsi a vyrobit jen pár kuliček, pokud se toto povede a budete se svým výtvorem spokojeni, pak, při dodržení stejného postupu, si můžete vyrobit i větší množství boilies. Pokud začnete v malém a dílo se nepovede, nebude to taková finanční katastrofa!

Výroba boilies z kupované směsi na boilis

K vybrané směsi je třeba koupit také aminokomplex, což je směs aminokyselin, vitamínů a dalších důležitých látek které mají za úkol nutričně a chuťově obohatit základní směs. Na českém trhu se dá koupit mnoho příchutí, od olihně počínaje, přes česnekovou, až po sladké jahodové, vanilkové … Množství aminokomplexu se přimíchává do základní směsi podle návodu na obalu.

I když díky aminokomplexu bude směs výrazná, lze ji ještě vylepšit přidáním nejrůznějších esencí. Esence, tedy vůně znásobí účinnost vámi vyrobeného boilies. Doporučuje se používat k sobě podobné příchutě. Tedy například vanilkový aminokomplex s vanilkovou esencí.

Samotný postup výroby boilies z hotové směsi

  • Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka (většinou dáváme 5 ks vajec na 0,5 kg suché směsi), důkladně je rozšleháme, chcete-li barevné boilies, lze přidat i barvivo, postupně vmícháváme aminokomplex a pokud použijete, i esenci.
  • Do rozmíchaných přísad postupně, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a to tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky
  • Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokračujeme tak dlouho, až je těsto tuhé
  • Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo
  • Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit roball, což je forma na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce, pak je lepší rozválet hmotu na dlouhého hada a nakrájet na menší válečky
  • Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně vroucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hrnec, kde se dá uvařit větší množství boilies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velikosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte
  • Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilies, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.

Skladování boilies

Skvělé jsou různé umělohmotné dózy, do kterých nejde vzduch ani vlhkost. Také je můžete naložit do různých dipů. Zajímavá možnost je pak dát je zamrazit do mrazáku. Tam vydrží celou sezónu!

Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách

Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách – ilustrační foto

Příprava suchých směsí v domácích podmínkách

Směsi na mléčném základě – tyto směsi obsahují hodně proteinu, dobře se rozpustí, jejich nejčastější složkou jsou:

  • Albumin – přidává se jen malé množství, asi 5 % celkového objemu, kromě jiného má za úkol zkrátit dobu potřebnou k uvaření boilies
  • GLUTEN – používá se jako pojivo, množství 5 až 10 %
  • KASEIN – díky němu dosahuje boilies po uvaření vyšší tvrdosti na povrchu, dávkování by se mělo pohybovat mezi 15 až 30 %
  • KASEINÁT SODNÝ – dobře rozpustný ve vodě, při zpracování je velmi lepivý, přidává se malé množství, tak 5 až 10 %
  • PTAČÍ ZOB – obohacuje směs, je to snad nejoblíbenější přísada do směsí
  • PLNOTUČNÁ SOJOVÁ MOUKA – slouží k posilování proteinové a tukové charakteristiky boilies
  • KUKUŘIČNÁ MOUKA – dává se pro objem
  • RÝŽOVÁ MOUKA – objemová látka
  • VITALAKT – sušené mléko, obohacuje směs

….. existuje řada dalších surovin používaných do základních směsí.

Příklad poměrů a složení domácí suché směsi, rozpis na 0,5 kg suchého základu:

  • Kasein 25 %, vitalakt 20 %, sojová moučka a pšeničné klíčky po 15 %, gluten a sušená smetana po 10 %, a albumin 5 %
  • Kasein, ptačí zob a mletý perník po 20 %, kukuřičná mouka, vitalakt a gluten po 10 %, albumin a kukuřičná krupice po 5 %
  • Kaiesen, ptačí zob a rybí moučka po 20 %, robi red, vitaminer, kukuřičné lepidlo a sojová moučka po 10 %

Dále už je to stejné, jako při koupení hotové směsi. Rozmíchají se vajíčka, do kterých se přidají další suroviny potřebné jak pro chuť, tak tvrdost budoucího boilies

Směsi na bázi ořechových mouček

Na umíchání těchto směsí se hojně využívají různé moučky. Například mandlová moučka, moučka z vlašských ořechů …. existuje desítky mouček, které lze použít.

Směsi na základě rybích mouček

Rybářské obchody nabízí nesčetné množství různých druhů rybích mouček. Nejpoužívanější z nich jsou bílá rybí moučka, sardinková, ančovičková … patří k těm nejatraktivnějším přísadám pro ryby!

Jak jsme již psali, směsi se dále dochucují různými esencemi, oleji, sladidly a stimulátory. Každý výrobce má svojí osvědčenou směs, kterou před konkurencí tají. A tak si můžete i vy zahrát na chemiky a vytvořit si tu svoji nejlepší směs, z které pak vyrobíte unikátní boilies. Ovšem nezapomeňte na to, že někdy méně je více a dbejte hlavně na 5 základních vlastností dobrého boilies. Jejich velikost a také jejich poločas rozpouštění. Také je důležitá jejich tvrdost a samozřejmě barva a chuť!

Nejčtenější články

Na candáty s PVA

Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

Chytání dravců na makrelí ocásek

Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím