Rybářský rozcestník

Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách

Boilies je dnes velmi oblíbená nástraha na ryby. Na trhu existuje stovky druhů, barev, velikostí … Výrobci rybářského krmení se předhánějí a nabízí kromě těch základních i další opravdu roztodivné chutě … a tak v rybářských potřebách můžete narazit na boilies smrdících po celodenně nošených ponožkách, jiné naopak voní jak celá parfumerie.

3 náročnost
Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách

Jedno mají kupované bolies společné, jsou většinou dost drahé … a tak si je můžeme vyrobit doma s podstatně menšími náklady. První varianta je, koupit si již hotovou suchou směs na výrobu bolilies a do ní zamíchat další komponenty. Další možností je začít úplně od začátku a vyrobit si i základní směs sami.

Pokud začínáte, první dobrá rada je udělat si menší množství směsi a varobit jen pár kuliček, pokud se toto povede a budete se svým výtvorem spokojeni, pak, při dodržení stejného postupu, si můžete vyrobit i větší množství boilies. Pokud začnete v malém a dílo se nepovede, nebude to taková finanční katastrofa!

Výroba boilies z kupované směsi na boilis

K vybrané směsi je třeba koupit také aminokomplex, což je směs aminokyselin, vitamínů a dalších důležitých látek které mají za úkol nutričně a chuťově obohatit základní směs. Na českém trhu se dá koupit mnoho příchutí, od olihně počínaje, přes česnekovou, až po sladké jahodové, vanilkové … Množství aminokomplexu se přimíchává do základní směsi podle návodu na obalu.

I když díky aminokomplexu bude směs výrazná, lze ji ještě vylepšit přidáním nejrůznějších esencí. Esence, tedy vůně znásobí účinnost vámu vyrobeného boilis. Doporučuje se používat k sobě podobné příchutě. Tedy například vynilkový aminokomplex s vanilkovou esencí.

Samotný postup výroby boilis z hotové směsi

  • Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka (většinou dáváme 5 ks vajec na 0,5 kg suché směsi), důkladně je rozšleháme, chcete-li barevné boilies, lze přidat i barvivo, postupně vmícháváme aminokomplex a pokud použijete, i esenci.
  • Do rozmíchaných přísad postupně, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a řto tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky
  • Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokačujeme tak dlouho, až je těsto tuhé
  • Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo
  • Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit roball, což je formas na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce, pak je lepší rozválet hmotu na dlouhého hada a nakrájet na menší válečky
  • Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně varoucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hnec, kde seš dá uvařit větší množství bolies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velokosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte
  • Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilis, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.

Skladování boilis

Skvělé jsou různé umělohmotné dózy, do kterých nejde vzduch ani vlhkost. Také je můžete naložit do různých dipů. Zajímavá možnost je pak dát je zamrazit do mrazáku. Tam vydrží celou sezónu!

Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách

Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách – ilustrační foto

Příprava suchých směsí v domácích podmínkách

Směsi na mléčném základě – tyto směsi obsahují hodně proteinu, dobře se rozpuští, jejich nejčastější složkou jsou:

  • Albumin – přidává se jen malé množství, asi 5 % celkového oběmu, kromě jiného má za úkol zkrátit dobu potřebnou k uvaření boilies
  • GLUTEN – používá se jako pojivo, množství 5 až 10 %
  • KASEIN – díky němu dosahuje boilies po uvaření vyšší tvrdosti na povrchu, dávkování by se mělo pohybovat mezi 15 až 30 %
  • KASEINÁT SODNÝ – dobře rozpustný ve vodě, při zpracování je velmi lepivý, přidává se malé množství, tak 5 až 10 %
  • PTAČÍ ZOB – obahocuje směs, je to snad nejoblíbenější přísada do směsí
  • PLNOTUČNÁ SOJOVÁ MOUKA – slouží k posilování proteinové a tukové charakteristiky boilies
  • KUKUŘIČNÁ MOUKA – dává se pro objem
  • RÝŽOVÁ MOUKA – objemová látka
  • VITALAKT – sušené mléko, obohacuje směs

….. existuje řada dalších surovin používaných do základních směsí.

Příklad poměrů a složení domácí suché směsi, rozpis na 0,5 kg suchého základu:

  • Kasein 25 %, vitalakt 20 %, sojová moučka a pšeničné klíčky po 15 %, gluten a sušená smetana po 10 %, a albumin 5 %
  • Kasein, ptačí zob a mletý perník po 20 %, kukuřičná mouka, vitalakt a gluten po 10 %, albumin a kukuřičná krupice po 5 %
  • Kaiesen, ptačí zob a rybí moučka po 20 %, robi red, vitaminer, kukuřičné lepidlo a sojová moučka po 10 %

Dále už je to stejné, jako při koupení hotové směsi. Rozmíchají se vajíčka, do kterých se přidají další suroviny potřebné jak pro chuť, tak tvrdost budoucího boilies

Směsi na bázi ořechových mouček

Na umíchání těchto směsí se hojně využívají různé moučky. Například mandlová moučka, moučka z vlašských ořechů …. existuje desítky mouček, které lze použít.

Směsi na základě rybích mouček

Rybářské obchody nabízí nesčetné množství různých druhů rybích mouček. Nejpoužívanější z nich jsou bílá rybí moučka, sardinková, ančovičková … patří k těm nejatraktivnějším přísadám pro ryby!

Jak jsme již psali, směsi se dále dochucují různými esencemi, oleji, sladidly a stimulátory. Každý výrobce má svojí osvědčenou směs, kterou před konkurencí tají. A tak si můžete i vy zahrát na chemiky a vytvořit si tu svoji nejlepší směs, z které pak vyrobíte unikátní boilies. Ovšem nazapomeňte na to, že někdy méně je více a dbejte hlavně na 5 základních vlastností dobrého boilies. Jejich velikost a také jejich poločas rozpouštění. Také je důležitá jejich tvrdost a samozřejmě barva a chuť!

Nejčtenější články

Na Lipně se našel mrtvý sumec uvázaný na drátě u pařezu

Na Lipně byl před třemi dny objeven mrtvý sumec, který měl v hubě uvázaný drát, ten se pak zachytil u kořene pařezu a sumec uhynul. Fotografie v článku ukazují jeden z důvodů, proč je zakázáno sumce, ale i jiné ryby, uvazovat za hubu….

Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím