Rybářský rozcestník

Napařený – lisovaný rohlík

Klasika českých rybářů již více jak 150 let! A stále funguje, hlavně na menší kaprovité ryby. Jde o rohlík napařený nad párou, zatížený, druhý den rozkrájený na malé kostičky, případně pomocí rybářských kleští vykrájený na jednotlivé rohlíkové peletky.

1 náročnost
15 minut
+ přes noc lisování, + doba vykrajování  
Napařený - lisovaný rohlík - hotové vykrájené boilies
  • 1 ks den až dva staré housky
  • trocha vody
  • hrnec s napařováčkem a kleště na rohlíkové bolies nebo nůž
  • Příprava

    1. Den až dva starý rohlík dáme do hrnce s pařáčkem, do kterého jsme nalili trochu vody, postavíme na zdroj tepla a necháme rohlík napařit, stačí 2 až 3 minuty
    2. Rohlík vytáhneme, položíme na rovné prkénko či jinou vhodnou podložku a zatížíme něčím těžkým, například starou žehličkou, necháme do druhého dne pěkně vylisovat
    3. Druhý den z rohlíku vykrájíme jednotlivé peletky, buď nožem, nebo rybářskými kleštěmi právě na rohlíkové boilies
    4. Dobře vysušené skladujeme nejlépe v umělohmotné dóze.
    Napařený - lisovaný rohlík - foto 2

    Napařený – lisovaný rohlík & klasický rohlík + kleště na rohlíkové boilies

    Video návod najdete zde: Domácí výroba rohlíkového boilies

    Doporučení

    Rohlík lze po uschnutí nadypovat rumem, či různými dalšími rybářskými příchutěmi.

    Poznámka

    Nejčastěji na tuto nástrahu zaberou ryby z jara a v létě.

    Nejčtenější články

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím