Tradiční recept na nástrahu z napařeného rohlíku. Ovšem v tomto případě jsou napařené kostky obalené do česnekovo-paprikové pasty, která zajistí ještě větší atraktivitu samotné nástrahy.
1 náročnost
20 minut
+ doba lisování rohlíku
1 ks den nebo dva starý rohlík
2-4 ks větší stroužky česneku
3-4 lžičky mleté sladké papriky
1 vrchovatá lžička soli
vhodná nádoba na spaření rohlíku, zátěž a dvě prkénka, uzavíratelná krabička
Příprava
Den nebo dva starý rohlík nebo housku dáme do hrnce, na dno nalijeme 2 cm vody, na vložku, tedy pařáček, nebo nějakou jeho náhradu, položíme housku nebo rohlík, přiklopíme poklicí, propaříme až je houska vláčná
Napařenou housku položíme na prkénko, stlačíme druhým prkénkem na tloušťku 1 cm, a necháme vychladnout, nejlépe přes noc
Ostrým nožem nařežeme na kostky o hraně 1-2 cm, či menší, pokud budeme chytat drobnější bílé ryby
Oloupané stroužky česneku utřeme spolu se solí, pěkně pustí šťávu, pak je dáme do vhodné umělohmotné dózy, přidáme mletou papriku, obě suroviny spolu důkladně promícháme
Kostky naházíme postupně do dózy, obalíme je v česnekovo-paprikové pastě
Nakonec dózu důkladně uzavřeme a máme výborné chytání na kaprovité ryby.
Doporučení
Když nespotřebujeme, dáme do lednice, kde vydrží v uzavřené skleničce měsíc, v mrazáku třeba rok. Místo pařáčku můžeme použít sáček, do kterého vložíme rohlík, zvlhčíme ho pár kapkami vody, uzavřeme a necháme 15 sekund motat v mikrovlnné troubě. Efekt je podobný, jako napaření, jen je to o něco rychlejší.
Poznámka
Ankety
Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?
Klasika českých rybářů již více jak 150 let. A stále funguje, hlavně pak na menší kaprovité ryby. Jde o rohlík napařený nad párou, zatížený, druhý den rozkrájený na malé kostičky, případně pomocí rybářských kleští vykrájený na jednotlivé rohlíkové peletky.
Korkové boilies dobře plave a tak se tyto kuličky dají nabízet rybám jak nade dnem, tak i výše, v celém vodním sloupci. Doma vyrobené si uděláte přesně podle svých představ a zkušeností. A korkové kuličky? Ty se dnes běžně dají koupit ve speciálkách v různých velikostech.
Tradiční recept na nástrahu z napařeného rohlíku populární až do dnešních dob. Ovšem původní receptůra je z rybářských knih vydaných již na začátku minulého století!
Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.
Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.
Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.