Rybářský rozcestník

Lisované kousky housky obalené v česnekovo-paprikové pastě

Tradiční recept na nástrahu z napařeného rohlíku. Ovšem v tomto případě jsou napařené kostky obalené do česnekovo-paprikové pasty, která zajistí ještě větší atraktivitu samotné nástrahy.

1 náročnost
20 minut
+ doba lisování rohlíku  
LisovanéLisování
  • 1 ks den nebo dva starý rohlík
  • 2-4 ks větší stroužky česneku
  • 3-4 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • vhodná nádoba na spaření rohlíku, zátěž a dvě prkénka, uzavíratelná krabička
  • Příprava

    1. Den nebo dva starý rohlík nebo housku dáme do hrnce, na dno nalijeme 2 cm vody, na vložku, tedy pařáček, nebo nějakou jeho náhradu, položíme housku nebo rohlík, přiklopíme poklicí, propaříme až je houska vláčná
    2. Napařenou housku položíme na prkénko, stlačíme druhým prkénkem na tloušťku 1 cm, a necháme vychladnout, nejlépe přes noc
    3. Ostrým nožem nařežeme na kostky o hraně 1-2 cm, či menší, pokud budeme chytat drobnější bílé ryby
    4. Oloupané stroužky česneku utřeme spolu se solí, pěkně pustí šťávu, pak je dáme do vhodné umělohmotné dózy, přidáme mletou papriku, obě suroviny spolu důkladně promícháme
    5. Kostky naházíme postupně do dózy, obalíme je v česnekovo-paprikové pastě
    6. Nakonec dózu důkladně uzavřeme a máme výborné chytání na kaprovité ryby.

    Doporučení

    Když nespotřebujeme, dáme do lednice, kde vydrží v uzavřené skleničce měsíc, v mrazáku třeba rok. Místo pařáčku můžeme použít sáček, do kterého vložíme rohlík, zvlhčíme ho pár kapkami vody, uzavřeme a necháme 15 sekund motat v mikrovlnné troubě. Efekt je podobný, jako napaření, jen je to o něco rychlejší.

    Poznámka

    Nejčtenější články

    Na candáty s PVA

    Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

    Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

    Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

    Chytání dravců na makrelí ocásek

    Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím