Rybářský rozcestník

Rybí fondue

Rybí fondue jsou opravdu delikátní sváteční jídlo. Kousky masa orestované v oleji se jí přímo z hrnce na stole, dochucují se různými studenými omáčkami.

1 náročnost
30 minut
  • 1 kg rybího masa (filé z platýse, mořského okouna, halibuta ...)
  • 250 g krevet
  • 1 l rostlinného oleje
  • šťáva ze dvou středně velokých citrónů
  • čerstvě pomletý bílý pepř
  • mletá sladká paprika
  • kari
  • sůl
  • Na těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • Ostatní:
  • nádoba na fondue s vidličkami, voda na opláchnutí
  • Příprava

    1. Rybí maso opláchneme studenou vodou a osušíme, nakrájíme ho na kostky velikosti cca 3 cm a společně s krevetami je uložíme na misku
    2. Kostky pokapeme citronovou šťávou a uložíme 20 minut do ledničky
    3. Z mouky, vejce, mléka, oleje a trošky soli vypracujeme hladké těsto
    4. V hrnci na fondue rozpálíme tuk a udržujeme ho na stálé teplotě uprostřed stolu
    5. Kousky krevet a ryb osušíme a umístíme je na menší misky
    6. Stůl doplníme o misky s přílohami, ošatkou s pečivem a zeleninovými saláty
    7. U stolu si každý host své sousto sám ochutí; nejprve kousky masa nabodne na vidličku, pak porci obalí v těstíčku a vidličku ponoří do horkého oleje
    8. Orestované kousky masa konzumenti namáčí do různých studených omáček a zakusují bílou vekou.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme například míchaný zelný salát, okurkový salát, kari rýži, rajčatový protlak, hořčicovou, kari … omáčku. Z pečiva je nejlepší bílá veka.

    Poznámka

    U přípravy ryb v nádobě na fondue se často stává, že rybí maso sklouzne z vidličky, nebo se rozpadá. Místo vidliček můžeme použít speciální kovové sítko. Tyto síťky můžete koupit v obchodech s potřebami pro domácnost nebo přímo v asijských krámcích.

    Recepty na studené omáčky najdete zde: Studené omáčky.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?