Rybí fondue jsou opravdu delikátní sváteční jídlo. Kousky masa orestované v oleji se jí přímo z hrnce na stole, dochucují se různými studenými omáčkami.
1. Rybí maso opláchneme studenou vodou a osušíme, nakrájíme ho na kostky velikosti cca 3 cm a společně s krevetami je uložíme na misku
2. Kostky pokapeme citronovou šťávou a uložíme 20 minut do ledničky
3. Z mouky, vejce, mléka, oleje a trošky soli vypracujeme hladké těsto
4. V hrnci na fondue rozpálíme tuk a udržujeme ho na stálé teplotě uprostřed stolu
5. Kousky krevet a ryb osušíme a umístíme je na menší misky
6. Stůl doplníme o misky s přílohami, ošatkou s pečivem a zeleninovými saláty
7. U stolu si každý host své sousto sám ochutí; nejprve kousky masa nabodne na vidličku, pak porci obalí v těstíčku a vidličku ponoří do horkého oleje
8. Orestované kousky masa konzumenti namáčí do různých studených omáček a zakusují bílou vekou.
Jako přílohu servírujeme například míchaný zelný salát, okurkový salát, kari rýži, rajčatový protlak, hořčicovou, kari … omáčku. Z pečiva je nejlepší bílá veka.
U přípravy ryb v nádobě na fondue se často stává, že rybí maso sklouzne z vidličky, nebo se rozpadá. Místo vidliček můžeme použít speciální kovové sítko. Tyto síťky můžete koupit v obchodech s potřebami pro domácnost nebo přímo v asijských krámcích.
Recepty na studené omáčky najdete zde: Studené omáčky.