Rybářský rozcestník

Rybí fondue

Rybí fondue jsou opravdu delikátní sváteční jídlo. Kousky masa orestované v oleji se jí přímo z hrnce na stole, dochucují se různými studenými omáčkami.

1 náročnost
30 minut
  • 1 kg rybího masa (filé z platýse, mořského okouna, halibuta ...)
  • 250 g krevet
  • 1 l rostlinného oleje
  • šťáva ze dvou středně velokých citrónů
  • čerstvě pomletý bílý pepř
  • mletá sladká paprika
  • kari
  • sůl
  • Na těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • Ostatní:
  • nádoba na fondue s vidličkami, voda na opláchnutí
  • Příprava

    1. Rybí maso opláchneme studenou vodou a osušíme, nakrájíme ho na kostky velikosti cca 3 cm a společně s krevetami je uložíme na misku
    2. Kostky pokapeme citronovou šťávou a uložíme 20 minut do ledničky
    3. Z mouky, vejce, mléka, oleje a trošky soli vypracujeme hladké těsto
    4. V hrnci na fondue rozpálíme tuk a udržujeme ho na stálé teplotě uprostřed stolu
    5. Kousky krevet a ryb osušíme a umístíme je na menší misky
    6. Stůl doplníme o misky s přílohami, ošatkou s pečivem a zeleninovými saláty
    7. U stolu si každý host své sousto sám ochutí; nejprve kousky masa nabodne na vidličku, pak porci obalí v těstíčku a vidličku ponoří do horkého oleje
    8. Orestované kousky masa konzumenti namáčí do různých studených omáček a zakusují bílou vekou.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme například míchaný zelný salát, okurkový salát, kari rýži, rajčatový protlak, hořčicovou, kari … omáčku. Z pečiva je nejlepší bílá veka.

    Poznámka

    U přípravy ryb v nádobě na fondue se často stává, že rybí maso sklouzne z vidličky, nebo se rozpadá. Místo vidliček můžeme použít speciální kovové sítko. Tyto síťky můžete koupit v obchodech s potřebami pro domácnost nebo přímo v asijských krámcích.

    Recepty na studené omáčky najdete zde: Studené omáčky.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím