Rybářský rozcestník

Rybí fondue

Rybí fondue jsou opravdu delikátní sváteční jídlo. Kousky masa orestované v oleji se jí přímo z hrnce na stole, dochucují se různými studenými omáčkami.

1 náročnost
30 minut
  • 1 kg rybího masa (filé z platýse, mořského okouna, halibuta ...)
  • 250 g krevet
  • 1 l rostlinného oleje
  • šťáva ze dvou středně velokých citrónů
  • čerstvě pomletý bílý pepř
  • mletá sladká paprika
  • kari
  • sůl
  • Na těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • Ostatní:
  • nádoba na fondue s vidličkami, voda na opláchnutí
  • Příprava

    1. Rybí maso opláchneme studenou vodou a osušíme, nakrájíme ho na kostky velikosti cca 3 cm a společně s krevetami je uložíme na misku
    2. Kostky pokapeme citronovou šťávou a uložíme 20 minut do ledničky
    3. Z mouky, vejce, mléka, oleje a trošky soli vypracujeme hladké těsto
    4. V hrnci na fondue rozpálíme tuk a udržujeme ho na stálé teplotě uprostřed stolu
    5. Kousky krevet a ryb osušíme a umístíme je na menší misky
    6. Stůl doplníme o misky s přílohami, ošatkou s pečivem a zeleninovými saláty
    7. U stolu si každý host své sousto sám ochutí; nejprve kousky masa nabodne na vidličku, pak porci obalí v těstíčku a vidličku ponoří do horkého oleje
    8. Orestované kousky masa konzumenti namáčí do různých studených omáček a zakusují bílou vekou.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme například míchaný zelný salát, okurkový salát, kari rýži, rajčatový protlak, hořčicovou, kari … omáčku. Z pečiva je nejlepší bílá veka.

    Poznámka

    U přípravy ryb v nádobě na fondue se často stává, že rybí maso sklouzne z vidličky, nebo se rozpadá. Místo vidliček můžeme použít speciální kovové sítko. Tyto síťky můžete koupit v obchodech s potřebami pro domácnost nebo přímo v asijských krámcích.

    Recepty na studené omáčky najdete zde: Studené omáčky.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím